KULTer.hu - Nem pusztán egyedül
1401
post-template-default,single,single-post,postid-1401,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nem pusztán egyedül

Műcsárda a Hortobágyon

hortobágyi szürkeEgy alkotó nem tudja http://cheapcialiswww.com/cialis10.html teljes mértékben átengedni magát a munkájának mindaddig, míg figyelme bármilyen mértékben meg van osztva. Leonardo da Vinci nem véletlenül mondta egyszer azt: „ha egyedül vagy, csak a magadé vagy, de ha együtt vagy valamelyik barátoddal, csak félig lehetsz a magadé.”

A művészeten belül az alkotói tevékenység – Leonardo szerint – valójában nem lehetne egy csoportos tevékenység része. A maga komolyságát megkövetelő munkafolyamat számomra is egyszemélyes, intim cselekvésbe hajló, tudatos döntés, mely társaságon belül is kizár mindenfajta külső (talán zavaró) tényezőt. A művész csak már meglévő, összegyűjtött tapasztalatokra hagyatkozik, hogy a lehető legnagyobb mértékben belülről jövő érzésekre és gondolatokra építsen…

a kiállítás anyaga korrábban a debreceni Medgyessy Emlékmúzeumban volt megtekinthető

A Hortobágyi Galéria olyan kiállított munkákkal köti le látogatóinak figyelmét, amelyek a táj-hely legmegfoghatóbb és legmegfoghatatlanabb jellegzetességeinek megértését segítik. Az évenként megrendezett alkotótábori munkákon kívül nemrég Debrecenben találkoztam egy nem kis méretben feldolgozott hortobágyi látvánnyal. A Modem előtt bemutatott köztéri installáció Hamvas Béla egyik idézetéből táplálkozva, ember és hely kapcsolatának kérdésére hívta fel figyelmünket a Hortobágy egy mozgóképének segítségével. A filozófustól vett idézet szerint: „ Az ember a helyet, lényének azzal a mélységével érti meg, ahol már nincs változás, ami határtalan  messze és a közvetlen közelben van, egyszerre benne a csillagászati távlat és a meghittség, amikor látja azt, hogy a dolgok élnek, és az értelmetlen világ nehéz és zajos terhe ellobban, és minden titok súlya él.”

arculatterv

Az említett  gondolatmenetet szinte folytatásszerűen vitték tovább az installáció alkotójának végzős diákjai, melynek eredményével a témaként feldolgozott helyszín egyik épületében találkozhattam. Az itt látható munkák személyes élményen alapulnak, többnyire helyszíni tapasztalatok otthoni feldolgozásai. A téma sajáttá tételének legérdekesebb nehézsége talán az lehetett, mikor a már megkezdett munkafolyamatokat olyan csoportos tevékenységen belül kellett folytatniuk a diákoknak, ahol a műhelyhangulat elnyomhatott volna mindenfajta helyszíni tapasztalatot. Hogy a hozott élményüket megtarthassák (felújíthassák, felfrissíthessék), ahhoz tapasztalatcserére volt szükségük.

hortobágyi szürke

Mindenki más okból és más célra törekedve kereste fel a számára legmegfelelőbb helyet (a tájegységen belül), hogy aztán az átélt valóságot művészi élménnyé emelje. Könnyen meglehet, hogy saját munkafolyamataikban megrekedve, s azok előrehaladásán munkálkodva átvettek valamit egymás átélt valóságából és hozott élményeiből úgy, hogy a későbbiekben sem hiányt, sem idegenséget nem tapasztaltak.

hortobágyi motívumokkal díszített kerámiák

Én sohasem értettem egyet azzal a gondolattal, hogy a művészetből gyűjtött tapasztalat gazdagíthatná a művészetet. (Mintha ugyanazt a forrást töltögetném, melyből a vizet merem.) Számomra ez csak egy kimerített terület átforgatott kincseinek újbóli visszahordása lenne. Viszont amikor a művészeten belül szétválasztjuk a munkákat az alkotásoktól, akkor lényegében külön forrásokat hozunk létre. Így elképzelhetővé válik, hogy a látott munkák egymást segítették és gazdagították, s így mindegyik egy újszerű és kezdetleges formát mutat. Az alkalmazott grafika, a fotográfia, a kerámia és a festészet jellegzetes technikái együttesen, immár puszta tényként való jelenlétükkel segíthetik a Hortobágyi Galéria kiállítóterében a táj-hely legmegfoghatóbb és legmegfoghatatlanabb jellegzetességeinek megértését.

Műcsárda, A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulóinak kiállítása, Hortobágyi Galéria, 2010. augusztus 23. és november 1. között

Erdős Mária Éva

szerző: Erdős Mária Éva
honlap e-mail
Erdős Mária Éva 1987-ben Debrecenben született, Nádudvaron nőtt fel. A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola festő, majd alkalmazott grafika szakát végezte el. Korábbi művészeti írásait a Partmagazin és Prae.hu jelentette meg, szabadidejében borászattal foglalkozik.

4 archív hozzászólás
 • Gencsi Zoltán - szeptember 8, 2010

  Kedves Mária!
  Kérem engedje meg, hogy a Hortobágyi Híradó helyi újságban megjelentessük írását.
  Előre is köszöni: Gencsi Zoltán, alpolgármester

 • Erdős Mária - szeptember 9, 2010

  Kedves Zoltán! Alpolgármester Úr!
  Megengedem. (Szabad kezet adok. 🙂
  Utólag is szívesen: Erdős Mária, szerző

 • Fekete József - szeptember 25, 2010

  Kedves Mária!
  A “medgyessys” közösség nevében köszönöm, hogy megírta a gondolatait.
  Tisztelettel:
  Fekete József

 • Erdős Mária - szeptember 26, 2010

  Kedves Igazgató Úr!
  A magam nevében köszönöm, hogy megírhattam gondolataimat.
  Tisztelettel:
  Erdős Mária

  Ui: További sok sikert kívánok az iskolának!

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum