KULTer.hu - Fergeteges zenei forgatag Pécsett
3722
post-template-default,single,single-post,postid-3722,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fergeteges zenei forgatag Pécsett

Ifjúsági Napok 2010

Mystery GangJó hangulatban telt Pécsett a helyi hallgatói önkormányzatok által szervezett Ifjúsági Napok 2010. Délelőttönként a szellemet és a testet is megmozgató Kari Játékoké, este pedig a lazulásé volt a főszerep. Csapatvetélkedők és versenyek mellett a Mystery Gang, a Zuboly és Péterfy Bori élő koncertje szórakoztatta a közönséget az Ifjúság úti sportcsarnok előtti sátorban.

A hideg ellenére sokan voltak kíváncsiak az esti fellépőkre. Minden koncerten egy kicsit más hangulatot élhetett át a tömeg. Volt itt minden, ami a fülnek ingere: egyrészt egy adag garage jungle rockabilly, másrészt némi broken etno, valamint egy kis „kacatpop” is. A Mystery Gang óriási bulit csapott a zsúfolásig telt rendezvénysátorban. A fülbemászó zene és az energikus dallamok már az első percben táncra perdítették a közönséget. Aktív mozgást váltott ki mindenkiből a nagybőgő, a basszusgitár és a dob fergetegesen szóló kombinációja. A közönség tapsolt, táncolt, tombolt eleget téve a fiúk invitálásának. A trió koncertje felért egy kiadós sportolással azok számára is, akik kezdetben csak a söröskorsók emelgetésével próbálkoztak.

A banda

A buli azonban egy villámcsapás erejével hatott. Nagyot ütött, de hamar véget is ért. A tömeg a „Vissza! Vissza!” skandálása révén sem kapta meg az utolsó utáni dalt, így valahogy a felgyülemlett energia nem katarzisban robbant, hanem elpárolgott. Talán ez a Mystery Gang módszere arra, hogy fenntartsák a titokzatos „rosszfiú image”-üket? A Zuboly koncertje kissé könnyedebbre sikerült. A hétfői pörgés után kedden egy lötyögős, dudorászós este következett, ahol a zenekar tagjai nem bírták vad táncolásra az egybegyűlteket.

Zuboly

Szerdán viszont Péterfy Bori ismét maradandót „alkotott”. A sátorban egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, annyian gyűltek össze. Az alternatív díva darabos mozgásával és karakteres hangjával megőrjítette a megjelenteket, már az első számmal magával ragadva a tömeget. Szinte felrobbant a sátor. Emberek úsztak a többiek feje fölött, mások sikoltoztak, megint mások őrületes ritmusban pörögtek. Bori és zenekara egy pillanatra sem hagyták lankadni a figyelmet, a másfél órás műsor alatt mindenkitől 100 százalékos aktivitást vártak.

Péterfy Bori

A „kacatpop királynő” szerint énekelni, közönség előtt megnyilvánulni szabadság, éppen ezért mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a felhőtlen érzést kiadja magából. Sikerült is neki. Eufórikus hangulat és mámor uralkodott a jó zenétől felhevült, fiatalok által felfűtött sátorban. A már fokozhatatlannak tűnő élményt tovább vadította, amikor a Vámpír sorait mindenki tele torokból kezdte együtt énekelni: „hova harapok most beléd titokban? Meleg vér folyik lassan a nyakadra”. A tombolás után Bori és a fiúk visszavettek a tempóból. Természetesen nem sokat, csak annyit, hogy a többségnek még maradjon ereje sikítani, fütyülni és visszahívni őket. A koncertet és egyben a fesztivált két grátisz számmal (Hajolj bele a hajamba, Téged nem) zárták.

Pécs, Ifjúsági Napok 2010, 2010. október 11-13.

Szántó Renáta

szerző: Szántó Renáta
honlap e-mail
Szántó Renáta 1989-ben született, Ajkán él, egyetemista, újságíró. Miután a veszprémi Pannon Egyetemen befejezte szabad bölcsész BA szakos tanulmányait, a Pécsi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány MA szakos hallgatója lett. Tudósításokat, riportokat, könyvrecenziókat a Napló hasábjain publikált.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum