KULTer.hu - Zümmögő paripák felvonulása
11541
post-template-default,single,single-post,postid-11541,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Zümmögő paripák felvonulása

Motoros felvonulás a Harley Davidson Open Road fesztiválon

Felvonulás

Motorzúgástól és melegtől vibráló levegő, benzingőz, tömeg és megszámlálhatatlanul sok járgány. Idén is ez volt a mérlege az Alsóörs és Aszófő között minden évben megrendezett Harley-körtúrának.

Az alsóörsi Európa Kempingben június 8-12. között zajló 12. Harley Davidson Open Road Fesztivál csúcspontjaként aposztrofált felvonulás idén is sikeresnek bizonyult, ugyanis a verőfényes napsütésben becslések szerint ötezer motoros dübörgött végig a kijelölt 55 km-es part menti útszakaszon, bizonyítva a járgányok teljesítményét a közönség nagy örömére. A résztvevők a távot 2-2,5 óra alatt teljesítették, amely csupán kisebb, de annál élménytelibb kiruccanást jelentett az általában hosszabb túrákra berendezkedő fesztiválozóknak.

Felvonulás

A Balaton északi partján található kisvárosból induló össznépi dzsembori a déli harangszóval egy időben startolt, az adrenalinszint emelkedésével egy időben a motorosok dudálásba, kövér gázfröccsözésbe és áttörhetetlen útzár építésébe kezdtek. Egymás mellett haladva elfoglalták valamennyi sávot, helyet sem hagyva más járműnek. Az első perctől kezdve kattogtak a fényképezők, forogtak a kamerák. Az út szélén állók népes tábora megtett mindent annak érdekében, hogy megörökítse az évente egyszer látható sok furcsasággal és különlegességgel megáldott harminc perces motorfolyamot. Sok helyen zászlókkal, üdvrialgással is buzdították a motorosokat.

Felvonulás

Természetesen a vasparipák tulajdonosainak és utasainak több sem kellett. Menet közben folyamatos dudálással, vészvillogózással, motorbőgetéssel, pacsizással és integetéssel köszönték meg a rájuk irányuló figyelmet. Motoros szlenggel élve: húzták a közönséget, bevonva őket a színes cirkuszba.

Felvonulás

A felvonulás forgataga, amely igazi parádét varázsolt a nyárba, Alsóörstől Tihanyig, majd a tihanyi kitérő után Aszófőig a 71-es főúton haladt. A résztvevők az aszófői forduló után a hegyoldalban végighúzódó “Római úton” tértek vissza Balatonalmádi nyugati széléig, ahonnan egy újabb fordulóval már a kemping felé vették az irányt.

Felvonulás

A szombati parádé kapcsán érdemes említést tenni arról, hogy a tekintélyt parancsoló Harley Davidsonok mellett a humoros és az extrákkal feltuningolt járgányok is nagy számban szerepeltek, ezzel is reprezentálva a motoros társadalom összetartását és sokszínűségét. A megújult arculat és név tehát nem csak a régi motorosoknak kedvezett, minden kategória megtalálta a helyét a felvonuláson. A figyelmes szemlélődők olyan igazi csemegéket is láthattak a rengeteg gyorsasági motor és chopper között, mint amilyen hazánkban a Pannónia, az ETZ vagy a Simson Schwalbe. És akkor a quadokról, robogókról, crossmotorokról, Trike-okról és különféle furcsa szerkezetekről nem is beszéltünk.

Harley Davidson Open Road Fesztivál, alsóörsi Európa Kemping, 2011. június 8-12.

Szántó Renáta

szerző: Szántó Renáta
honlap e-mail
Szántó Renáta 1989-ben született, Ajkán él, egyetemista, újságíró. Miután a veszprémi Pannon Egyetemen befejezte szabad bölcsész BA szakos tanulmányait, a Pécsi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány MA szakos hallgatója lett. Tudósításokat, riportokat, könyvrecenziókat a Napló hasábjain publikált.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum