KULTer.hu - Beköszöntő a Kocka és a haverok comic strip-hez
19146
post-template-default,single,single-post,postid-19146,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Beköszöntő a Kocka és a haverok comic strip-hez

k.kabai lórántNéhány hete k.kabai lóránt (elhagyva neve elejéről a k.betűt) azzal az ötlettel kereste meg szerkesztőségünket, hogy Kocka és a haverok című sorozatát – amelyet az előző évben A Vörös Postakocsi Onlineon követhettek figyelemmel az érdeklődők – ezentúl a Kulteren folytathatnánk. Így közös örömünkre, minden hétvégén egy-egy újabb kockán filózhatunk majd el. Alább kabai lóránt köszöntő sorait olvashatjátok…

A Kocka és a havarok című comic strip-sorozat ötlete 2006 közepén született, David Lynch hasonló sorozata (A világ legmérgesebb kutyája) adta az alapvető inspirációt: nála a mindig állandó 3+1 panelban ugyanaz  a leláncolt, merevgörcsben vicsorgó fekete kutya látszik, de olyan mérges mindig, hogy meg sem szólal, csak a házban lakók párbeszéde szűrődik ki a szövegbuborékokba. Innen jött az ötlet, hogy egy magában-magával beszélő-vitatkozó tárgyat tegyek meg főszereplővé – ez lett (a) Kocka, sarokba állítva, árnyékát kissé a Sin Cityt rajzoló Frank Millertől lopva. (Mindkettejüknek köszönetet mondtam a nyolcadik és a kilencedik részben.)

k.kabai lóránt

A sorozat első két szériáját 2007-ben az azóta megszűnt, szép emlékű A7 portál közölte heti rendszerességgel, mindösszesen 28 darabot — ezek sorrendbe állítva megtekinthetők a (sajnos meglehetősen régen frissített) honlapomon. Szerencsés véletlennek tekinthetjük, hogy az utolsó rész épp a horkolni kezdő Kockát mutatta, aki/ami aztán 2011 januárjáig aludt, amikor A Vörös Postakocsi Online közölte a még 2007-ben elkészült harmadik szériát, majd az újabb, 2011-es „vendégek jöttek”-sorozatot is. Most pedig, újabb „költözés” után a legfrissebb darabokat már itt, a KULTer.hu portálon teszem közzé – reményeim szerint a kedves olvasó örömére.

kabai lóránt

szerző: kabai lóránt
honlap e-mail
kabai lóránt 1977-ben Miskolcon született, költő, kritikus, a Műút folyóirat szerkesztője. Az ő szavaival: „kisbetűs, férfi, ír, olvas, firkál”. Ongán nőtt fel, Budapesten él. Legutóbbi kötetei: klór (versek valakinek és bárkinek), Szoba Kiadó – JAK – PRAE.HU, 2010; Avasi keserű, Szoba Kiadó, 2013.