KULTer.hu - kabai lóránt: Kocka és a haverok (comic strip)
19142
post-template-default,single,single-post,postid-19142,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

kabai lóránt: Kocka és a haverok (comic strip)

[imagebrowser id=43]

[imagebrowser id=42]

[imagebrowser id=41]

[imagebrowser id=40]

[imagebrowser id=45]

[imagebrowser id=44]

[imagebrowser id=38]

A Kocka és a haverok című comic strip-sorozat ötlete 2006 közepén született, David Lynch hasonló sorozata (A világ legmérgesebb kutyája) adta az alapvető inspirációt: nála a mindig állandó 3+1 panelban ugyanaz a leláncolt, merevgörcsben vicsorgó fekete kutya látszik, de olyan mérges mindig, hogy meg sem szólal, csak a házban lakók párbeszéde szűrődik ki a szövegbuborékokba. Innen jött az ötlet, hogy egy magában-magával beszélő-vitatkozó tárgyat tegyek meg főszereplővé – ez lett (a) Kocka, sarokba állítva, árnyékát kissé a Sin Cityt rajzoló Frank Millertől lopva. (Mindkettejüknek köszönetet mondtam a nyolcadik és a kilencedik részben.)

A sorozat első két szériáját 2007-ben az azóta megszűnt, szép emlékű A7 portál közölte heti rendszerességgel, mindösszesen 28 darabot — ezek sorrendbe állítva megtekinthetők a (sajnos meglehetősen régen frissített) honlapomon. Szerencsés véletlennek tekinthetjük, hogy az utolsó rész épp a horkolni kezdő Kockát mutatta, aki/ami aztán 2011 januárjáig aludt, amikor A Vörös Postakocsi Online közölte a még 2007-ben elkészült harmadik szériát, majd az újabb, 2011-es „vendégek jöttek”-sorozatot is. Most pedig, újabb „költözés” után a legfrissebb darabokat már itt, a KULTer.hu portálon teszem közzé – reményeim szerint a kedves olvasó örömére.

kabai lóránt

szerző: kabai lóránt
honlap e-mail
kabai lóránt 1977-ben Miskolcon született, költő, kritikus, a Műút folyóirat szerkesztője. Az ő szavaival: „kisbetűs, férfi, ír, olvas, firkál”. Ongán nőtt fel, Budapesten él. Legutóbbi kötetei: klór (versek valakinek és bárkinek), Szoba Kiadó – JAK – PRAE.HU, 2010; Avasi keserű, Szoba Kiadó, 2013.

4 archív hozzászólás
 • AntiKekec - szeptember 11, 2013

  Hová lett a k (kis ká)? Már nem így kell írni: k. kabai lóránt? Vagy ő valaki más?

 • Rio - október 15, 2013

  kabai lóri már nem igen használja a kezdő “k”-t jó ideje! 🙂

 • eszel - január 3, 2014

  Ráadásul a kezdő “k”azóta gyakorlott “k”lett… 🙂

 • Balogh Péter - június 15, 2014

  pöppet túl van hype-olva, úgy látom! 😀