KULTer.hu - Évszaktól függetlenül
35823
post-template-default,single,single-post,postid-35823,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Évszaktól függetlenül

Töttös Kata: Női sportok

Női sportok címmel nyílt önálló kiállítása a fiatal festőgeneráció egyik ígéretes alkotójának, Töttös Katának. Akik üdítő szellemi táplálékra vágynak az ünnepi forgatag zsongásában, ne hagyják ki a Várfok Project Room ajánlatát!

„Csak semmi sport!” – mondta egykor a hosszú élet titkáról Winston Churchill, s ezzel – bizonyos aspektusból – Töttös Kata festményeinek szereplői is egyetértenek. A magyar hiperreál egyik legtehetségesebb fiatal alkotójának Női sportok címet viselő kiállításán ugyanis senki ne számítson aerobikozó, body artozó vagy épp műkorcsolyázó hölgyekre. A tárlat kontextusában ugyanis női sportnak az érzékiség, a dekadencia vagy épp a spleen számít. A címadás látszólagos ellentmondása jól tükrözi a fanyar humort, amely mindig is nagy hangsúlyt kapott a művésznél és meghatározza munkásságát. Töttös Kata 2005-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, s mára érett művésszé vált. Korábbi műveinek nyílt szexualitását finom erotika váltotta fel, de festészete továbbra is őrzi provokatív, (társadalom)kritikus szemléletét és természetesen a fentebb említett szellemességét is.

Alapkoncepciója viszont továbbra sem változott: női témákat dolgoz fel, divatfotók világát idéző stílusban. Az elmúlt időszakban viszont művei egyre személyesebbé váltak, egyre többet merít saját élményanyagából. Beemelte művészi világába és motívumrendszerébe a számára fontos és oly kedves macskákat, modelljei pedig hozzá közel álló emberek lettek. E tendenciát jelzi az is, hogy most először önarcképet is készített.

Az avatatlan szemlélő első ránézésre plakátnak hihetné festményeit. Briliáns technikai tudásáról sokat elárul, hogy a fotókra olykor megszólalásig hasonlító képeihez nem használ festékszórót, kizárólag ecsettel éri el ezt az ámulatba ejtően valósághű hatást.

A Várfok Project Room kiállítótere ugyan nem túl nagy, ám így is ízelítőt kaphatunk Töttös Kata művészetéből. Egy kivételtől eltekintve valamennyi alkotás új, eddig még nem láthatta őket a nagyközönség. A Fegyvertár ízig-vérig Töttös-alkotás: azt az eszközkészletet mutatja be, amivel egy álomnő (mert a sztereotípia azt mondatja velünk, hogy ilyen ajkakkal csak álomnő lehet…) nap nap után harcba száll, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A Mit ér a kincs, ha boldogság nincs? című művén Töttös a giccsfestészet elemeinek felhasználásával és művészi rangra emelésével kreálja ironikus, ám igen erőteljes festői világát. Az érzéki, izgalmas és nem utolsósorban rendkívül dekoratív képeket könnyű befogadni, hamar Töttös Kata művészetének csodálójává válik az ember. A galéria mindössze néhány percre van a Széll Kálmán tértől, érdemes tehát útba ejteni. Ki tudja, talán épp itt fogják megtalálni a megfelelő – és maradandó – karácsonyi ajándékot…

Töttös Kata Női sportok című kiállítása 2013. január 12-ig tekinthető meg Budapesten, a Várfok Project Roomban.

Sándor Zsolt

szerző: Sándor Zsolt
honlap e-mail
Sándor Zsolt 1980-ban született Budapesten. Az ELTE-BTK-n végzett magyar-történelem szakon és középiskolai tanárként dolgozik. Rajong a festészetért, cikkeivel az a célja, hogy a kortárs festőket és műveiket minél szélesebb körben megismertesse és világossá tegye, hogy a művészet nem csak egy szűk réteg számára elérhető.

1 archív hozzászólás