KULTer.hu - Felhívás a második KULTOK-on való szereplésre
37709
post-template-default,single,single-post,postid-37709,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Felhívás a második KULTOK-on való szereplésre

KULTműhelyek Országos Konferenciája: Online Kulturális Folyóiratok

A József Attila Kör és a KULTer.hu kortárs kultúrportál második közös konferenciája az online kulturális és irodalmi folyóiratok, valamint – a következő generációt idén is bevonva – az egyetemi kötődésű kulturális portálok szerkesztőinek és szerzőinek részvételével valósul meg, fórumot teremtve egy rendkívül aktuális és a kulturális oldalak hatékonysága szempontjából megkerülhetetlen szakmai párbeszédre.

Az online kulturális felületek problémáit, működésük elméleti vagy gyakorlati kérdéseit tárgyaló – s nem pusztán a képviselt portált prezentáló – előadások megtartására elsődlegesen online kulturális folyóiratok szerkesztőinek és szerzőinek jelentkezését várjuk! A tervezett 10-15 perces előadások pontos címét és a hozzájuk tartozó 5-8 soros rezümét a következő e-mail címre kérjük elküldeni: janosafra@gmail.com, a jelentkezés határideje: 2013. február 20. (szerda). Az előadók útiköltségét megtérítjük és a szereplés napjának éjszakájára szállást biztosítunk!

A debreceni MODEM-ben 2013. március 29-30-án (pénteken és szombaton) megvalósuló konferencia által lehetőség nyílhat a különféle kulturális portálok közötti funkcionális és stratégiai különbségek tudatosítására, az online folyóiratok olvasóközösségei közötti információáramlás felerősítésére, valamint a látszólagos versenyhelyzettel összeegyeztethető együttműködés megalapozására is. Mindez nemcsak a szerkesztőségek és az oldalak szerzői számára lehet fontos, hanem az oldalak működését, fejlődését és így az olvasóközönség bővülését is meghatározhatja.

Meghívott vendégek: A Vörös Postakocsi Online, Ambroozia, Amúgy, Apokrif Online, Bárka Online, Dokk.hu, FÉLonline, Fidelio, Irodalmi Centrifuga, Irodalmi Jelen Online, Képírás, Kolónia, Kortárs Online, Könyvesblog, Kötve-fűzve, KULTer.hu, Kultúra.hu, Kultúra és Kritika, Kultúrpart, Librarius, Litera, Moly, prae.hu, Poet.hu, PORT.hu, Próza Nostra, Revizor, Spanyolnátha, Tiszatáj Online, Trubadúr Magazin, ÚjNautilus stb.

KULTer.hu Szerkesztőség

szerző: KULTer.hu Szerkesztőség
honlap e-mail
A KULTer.hu kortárs kultúrportál 2010 augusztusában indult azzal a céllal, hogy egyrészt a szélesebb olvasóréteghez közelebb hozza a minőségi kortárs kultúrát, másrészt kritikai stratégiákat kínáljon a populáris jelenségek értelmezéséhez. Emellett eltérő stílusú és elmélyültségű cikkek segítségével, programok szervezésével igyekszik megkönnyíteni a kortárs mediális tapasztalatok megértését, valamint a szubkultúrák és generációk közötti párbeszédet.

1 archív hozzászólás
 • Áfra János

  Áfra János - február 8, 2013

  Az első remek rezümé már a felhívás napján beérkezett…

  Pál Dániel Levente (prae.hu – főszerkesztő-helyettes)
  Mobile Text in Broad Present – avagy az átalakuló medialitás bája

  Egy-másfél évtizeddel ezelőtt mindenki, ide értve az irodalmi/kulturális életet is, elkezdte felfedezni az online világot, elkezdte megválaszolni – jól, jobban vagy legalább valahogy – az interneten való megjelenés és jelenlét kérdéseit. Körülbelül mostanában egy táblagépekre, okostelefonokra, illetve e-könyv olvasókra (azaz mobil eszközökre) épülő hasonló változás vette kezdetét. Ennek fontos – és elméleti szempontból sem elhanyagolható tanulságokkal kecsegtető – része, hogy szinte gyökereiben átalakulnak majd az írás és szerkesztés, azaz a szöveg létrehozása, valamint a tartalom megjelenítése, azaz az olvasás és interpretáció (kultúr)technikái. Ezzel párhuzamosan zajlik egy másik, nehezebben dekódolható mediális átalakulás is: a szöveg idő-tér koordinátáinak ha nem is felcserélődése, de mindenképpen radikalizálható megváltozása. Ezek folyamatos, apró tünetekben felfejthető kölcsönhatása az, ami egyrészt érdemes a figyelemre egy tudományos kontextusban, másrészt egy médium létrehozása és fejlesztése során.