KULTer.hu - Élen a VOLT!
38852
post-template-default,single,single-post,postid-38852,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Élen a VOLT!

Nagy bulit ígér a VOLT Fesztivál idei kínálata

Noha még csak nemrég köszöntött be az újév, sokunknak már a nyári fesztiválozáson jár az eszünk. A napokban nézegettem a magyar fesztiválok felhozatalát, és természetesen egyből sztárbandák neveit kerestem…

Rá is találtam több nagy névre: Hurts, Example, Queens of the Stone Age, Thirty Seconds To Mars stb., s megjegyeztem magamban, hogy egész ügyes ez a Gerendai Károly, hogy ilyen jól csengő vendéglistát válogatott össze a Szigetre. Amikor felnéztem a fejlécre, nem kis meglepetés ért, ugyanis a remek kis lista a VOLT Fesztivál fellépőit tárta elém.

Ez a kínálat nemzetközi szinten is megállná a helyét. A fenti felsorolás pedig közel sem a teljes névsor. Persze ízlések és pofonok, de jelen pillanatban az idei évet nézve a VOLT rendelkezik a legjobb névsorral a hazai fesztiválok közül. A felsoroltakon kívül Sopronban játszik majd a Bullet For My Valentine, a Billy Talent, a Papa Roach és a francia DJ, Martin Solveig is. A fellépők közül talán a Thirty Seconds To Marsnak lehet a legismerősebb a tomboló soproni közönség látványa, hiszen 2011-ben már színpadra lépett a VOLT-on. Egyértelműen az ő koncertjük ígérkezik a legütősebbnek, már csak azért is, mert Jared Leto minden előzetes figyelmeztetés nélkül szokta magát a színpadról a közönség közé vetni. Az elektronikus tánczene szerelmesei is megtalálják a kedvükre valót, itt lesz ugyanis Fritz Kalkbrenner, az Example, a már említett Martin Solveig és a német veterán DJ-producer, Sven Väth is.

Amint látjuk, a második vonal is elég erős. A hazai fesztiválok királya, a Sziget ezzel szemben (egyelőre) a Blur-t és a Hadouken!-t tudja felmutatni. A Blur a kilencvenes évek  britpop-őrületének egyik első fecskéje volt, a song2 jellegzetes dobritmusát szinte minden zenekedvelő felismeri. A tavaly újra összeállt banda 2012 nyarának végén két új dallal jelentkezett, az Under The Westway-jel és a The Puritan-nal. Így a régi klasszikusok mellett új Blur-dalokra is lehet majd bulizni a Szigeten.

A VOLT Fesztivál már évek óta az „A” csapatban játszik a minőséget illetően, és ami fontosabb, évről évre tudja tartani ezt a színvonalat. Ellenpéldának ott van a debreceni Campus Fesztivál, ahol ne feledjük, évekkel ezelőtt Bob Sinclair, The Rasmus és az akkor nagyon futó Madcon voltak a húzónevek. Aztán szép lassan elmaradoztak az illusztris arcok, és a „magyar fesztivál pack” vette át a domináns szerepet, amivel hozzávetőlegesen ugyanannyi profitot tud hozni a Campus, mintha egy-két hírességgel tenné vonzóbbá a fellépők listáját. A VOLT földrajzi helyzete persze jóval szerencsésebb, mint a Campusé, rengeteg osztrák, szlovák, svájci, német fiatal érkezik ekkor a városba.


A soproni VOLT Fesztivál jelen pillanatban a legcsábítóbb. Olcsóbb a Szigetnél és a Balaton Soundnál, miközben a fellépők esetében a mérleg nyelve sokszor inkább a hűség városa felé billen – a BS persze más területen játszik. Az átlag zenefogyasztó számára, megnézve a három fesztivál eddigi fellépőinek a névsorát, még mindig a VOLT a legjobb választás. A két magyar élvonalbeli fesztivál, a Balaton Sound és a Sziget már több díjat nyert egy holland fesztivál-megmérettetésen. Ennek ellenére sok kritika éri őket, hogy gyakorlatilag külföldieknek szervezik a bulikat. Meg kell értenünk, hogy egy ilyen kis piacból, mint a hazai, egy ekkora fesztivált, mint a Sziget vagy a Balaton Sound nem lehet finanszírozni. Pontosabban lehet, csak akkor nem jönne el nekünk játszani a Killers, a Thirty Seconds To Mars vagy a Blur.

Külföldi példaként megemlíthetjük az osztrák Nova Rock-ot, ami úgy kinőtte magát, hogy idén nem mások pengetnek majd Nickelsdorfban, mint a KISS, a Guns N’ Roses, a Kings Of Leon, a Rammstein és a Paramore. A Nova Rock jelenleg Közép-Európa legnívósabb háromnapos rockfesztiválja. A Hegyeshalomtól alig negyedórányira fekvő 1550 lakosú Nickelsdorfban (magyar nevén Miklóshalma) fellépett már többek között a Linkin Park, a Metallica, a Kasabian és Marilyn Manson. Gondoljunk bele, milyen lenne, ha Gene Simons Hortobágyon csapna a húrok közé, nagyjából ilyen érzés lehet az osztrákoknak a Nova Rock.


Az irány tehát megvan, és minden adott ahhoz, hogy a Sziget és a Balaton Sound mellett legyen egy harmadik nemzetközileg is elismert fesztiválunk. Nyárig még sok víz lefolyik a Dunán, de ha választanom kellene, én a VOLT Fesztiválon ugrálnám végig azt a pár fesztiválozásra szánt napot. Persze nem tudhatjuk, hogy Gerendainak mi van még a tarsolyában.

VOLT Fesztivál, Sopron, 2013. július 3-6.

Dévai Laci

szerző: Dévai Laci
honlap e-mail
Dévai Laci 1990-ben született, Debrecenben. Az egri Eszterházy Károly Főiskola sportkommunikátor szakos hallgatója volt, jelenleg pedig a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakának alapképzésén tanul. A sportújságírás mellett szívesen foglalkozik kult-újságírással. A Hajdú-Bihari Naplónak írt cikkeket, tudósításokat, az egri főiskola sportcsapatainak készített kisfilmeket, összefoglalókat.