KULTer.hu - This is Bihar!
38964
post-template-default,single,single-post,postid-38964,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

This is Bihar!

Interjú Szabó Péterrel, a This is Bihar! koncertszervezőjével

A This is Bihar! négy hajdú-bihari srácnak, a Hanoi zenekar tagjainak kezdeményezése, ami azzal a céllal jött létre még 2009-ben, hogy összegyűjtse a punk és hardcore zene kedvelőit, s havi rendszerességgel biztosítson a bandák számára fellépési, a hallgatóság számára pedig szórakozási lehetőséget. A koncertsorozat történetéről az egyik szervezővel, Szabó Péterrel beszélgettünk.

A fiúk – név szerint: Szabó Péter, Kóti Péter, Hetey Szabolcs, Bíró Erik Olivér – a kezdeti nehézségek ellenére sem adták fel a bulik szervezését, így a honi hardcore bandáknak folyamatosan lehetőséget biztosítanak a koncertezésre, s emellett az elmúlt pár évben angol, olasz, német, holland, amerikai, szerb, litván, spanyol és Costa Rica-i zenekart is sikerült ide csábítaniuk…

KULTer.hu: Tehát egy hiánypótló projektnek indult ez az egész. Hogy láttatok neki a megvalósításnak?

Mielőtt elkezdtünk koncerteket szervezni, már volt egy punk zenekarunk, a Rebezlee. Akkoriban nem igazán ment ez a stílus Debrecenben, nem is nagyon voltak ilyen jellegű rendezvények. Úgy voltunk vele, ha senki nem hajlandó tenni azért, hogy ez a helyzet megváltozzon, akkor majd mi fogunk, és szerveztünk is pár bulit, de ugyanaz az érdektelenség mutatkozott a koncertek iránt, mint korábban. Aztán a vízválasztó esemény az volt, amikor feloszlott a Rebezlee, aztán megalapítottuk a Hanoi nevű zenekarunkat. Ezt akkor egy koncerttel ünnepeltük meg, ahova egész szép számmal eljöttek emberek. Akkor határoztuk el: igenis van értelme tenni azért, hogy fellendüljön ez a stílus az ország második legnagyobb városában is.

KULTer.hu: Mikor éreztétek úgy, hogy ezt komolyabban is lehetne csinálni?

Komolyabban úgy másfél éve működik a dolog. Azóta játszott már itt a kortárs hazai színtér nagy része és jó néhány külföldi banda is. A névadással egy keretet akartunk adni az egésznek, ami még inkább összekovácsolja azokat az embereket, akik lejárnak a bulikra. Hasznos tapasztalat volt számunkra a három külföldi turnénk is a Hanoival. Láthattuk, hogy nyugaton miként működik a „koncertszervezősdi”, és hogy mennyivel több tiszteletet kapnak a zenekarok, mint itthon. Azóta természetesen mi is egyre inkább ebben a szellemiségben szervezzük a bulikat.

KULTer.hu: Egy-egy bulin való részvételre ti kéritek fel a zenekarokat vagy ők jelentkeznek, hogy szeretnének játszani?

Teljesen változó. Van, hogy ír nekünk egy zenekar, hogy jönnének ide játszani, de van olyan is, hogy kitaláljuk, hogy ekkor meg ekkor legyen egy koncert, és arra hívunk zenekarokat.

 KULTer.hu: Külföldi bandákat hogyan szerveztek le?

Ebben az esetben is körülbelül az előző képlet érvényesül. Aránylag sok külföldi banda ír nekünk, hogy a turnéjuk során ide is szívesen jönnének játszani, ezek közül amiket bevállalhatónak tartunk, azokat leszervezzük. De előfordul olyan is, hogy figyeljük a kisebb kedvenc bandáink turnédátumait, és amennyiben errefelé is kanyarodik a tour plan, dobunk nekik egy e-mailt.

KULTer.hu: Mennyire könnyű vagy nehéz koncert helyszín(eke)t találni?

Az Unplugged bezárásáig a koncertek nagy részét ott bonyolítottuk le, nagyon szerettük azt a helyet, jó bulikat tartottak. Szerveztünk már koncertet nagyjából a város összes szórakozóhelyére, ami akár egy picit is kompatibilis ezzel a stílussal, de nem mindegyik vált be. Jelenleg azt kell mondanom, hogy nagyon jó dolgunk van ilyen szempontból, mivel a HNO3 Műhely és a Dharma Klub is nagyon pozitívan áll hozzánk (természetesen ez kölcsönös), reméljük, hogy sok jó buli lesz még ezeken a helyeken.

KULTer.hu: Meg vagytok elégedve azzal, ahol ma tart a This is Bihar!?

Jó úton a halad a történet, optimistán állok hozzá, és a virágkora még várat magára. Jó lenne, ha minél több fiatalhoz eljutna az üzenet és megfertőzné őket ez a stílus, mert kell az utánpótlás. Persze az sem lenne jó, ha hirtelen mindenki hardcore-t hallgatna, mert hamar felszínessé válna. Sokkal többről van itt szó, mint pusztán maga a zene. Akit nem érdekel igazán ez az egész, úgyis hamar lemorzsolódik.

Következő koncertek: március 14-én a HNO3-ban (Mudpie, Hands Off, Spark, Kemény Henrik), majd március 15-én a Kaptárban (Chaosrealm, Hanoi, Beholder, Social Free Face, Liberal Youth).

Kaszás Heni

szerző: Kaszás Heni
honlap e-mail
Kaszás Heni 1987-ben született Debrecenben, a Debreceni Egyetem magyar alapszakos hallgatója. Korábban dolgozott a Hallgato.com nevű egyetemi portálnak, jelenleg a KULTer.hu-ra ír. Érdeklődése több területre is kiterjed, de mostanában leginkább a sajtó világa érdekli.

4 archív hozzászólás
 • veress dani

  veress dani - március 14, 2013

  Szerintem mindenképpen idekívánkozik, hogy nem a tucat koponyás-belezős klisékkel, hanem nemzetközi (!) viszonylatban is üdítően vagány grafikákkal hirdetik a hepajokat a fiúk:

  http://2.bp.blogspot.com/-lhJgIdtA7-c/T7UhY7ZzGAI/AAAAAAAAAFE/862tCignkAM/s1600/this_is_bihar_0527.jpg

  http://debrecenplus.hu/uploads/images/2012_12_11/284185464.jpg

  http://www.basszusmagazin.hu/wp-content/uploads/2013/01/This-is-Bihar-01.26..jpg

  A This is Bihar! és a Lyuhász Lyácint Bt. miatt húzom ki magam akár egy berlini mellett is, ha a helyi undergorundokra terelődik a szó egy beszélgetés során. De valóban nehéz lenne felülértékelni azt a szerepet, amit a debreceni színtérben betöltenek Szabókáék a bookingos tevékenységükkel. Szerintem utoljára a Necropsia tett annyit a debreceni undergroundért, mint ők. Éljen a Debrecen HC! (és a nyírbátori Sorompó ;] ) Live for this!

  >> http://www.youtube.com/watch?v=RTEyp7YHSyM

 • This is Bihar! - március 15, 2013

  “Az időjárás miatt a mai koncertet sajnos le kell fújnunk. Szombathelyről szinte lehetetlenség eljutni most ide az ország másik végébe. Elnézést kérünk mindenkitől az időjárás nevében is!”

 • Lelkes Bátorító - március 15, 2013

  Hajrá scrácok, további sok sikert a mozgalomhoz! Sokan örülünk a munkátoknak!

 • veress dani

  veress dani - március 16, 2013

  @ This is Bihar!

  Mikor lesz a Savariás hepaj “esőnapja”?

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum