KULTer.hu - „A lemezjátszóknak is jár a tisztelet!”
39702
post-template-default,single,single-post,postid-39702,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„A lemezjátszóknak is jár a tisztelet!”

Interjú Lévai „Pierci” Szabolccsal

Immár tizenöt éve fut Debrecen underground hip-hop zenéhez köthető partysorozata, a Romlott Hazai. Az RH több, mint bulik sorozata. Baráti kötelékek alakultak ki berkein belül, s a visszajáró, lelkes közönséget underground körökben elismert dj-k, mc-k, zenekarok szórakoztatják. E csoportosulás, valamint a Street Royal formáció egyik tehetséges dj-jével, Lévai Szabolccsal beszélgettünk disc jockey-s múltjáról, jelenéről, s a hazai szcéna dj-szekciójáról.

KULTer.hu: Hogyan, mikor, minek a hatására lettél dj?

Ha jól emlékszem, körülbelül nyolc éve kezdtem el a lemezjátszóval való ismerkedést. Elsőnek a scratch elsajátítása miatt vettem egy lejátszót és egy keverőt. Az instruimat akartam színesíteni egy-két bevágással. Valahogy egy évre rá hozzájutottam még egy lejátszóhoz, és akkor kezdtem el igazán gyakorolni, mixelgetni stb. Innen indult az egész. Mindig is nagy tisztelettel és rajongással néztem a partykon a lemezlovasokat, de anyagilag nem engedhettem meg  magamnak, hogy megvásároljak egy hasonló felszerelést. Ugyanakkor úgy voltam vele, hogy soha sem késő elkezdeni. Gyakorolgattam a szobámban, aztán összejárogattunk egy általunk bérelt próbateremben egy ideig, így tapasztalatokat szereztem az ottani dj-ktől (Sonnykraft, Mass P, Phox, Kartman). Később úgy alakult, hogy egy-két alkalommal felkértek játszani, s onnantól kezdve már havonta kaptam lehetőséget, elsősorban a Romlott Hazai partykon.

KULTer.hu: Pierci da silent, honnan ered a művészneved?

Ezt a nevet igazából nem én találtam ki, hanem rám ragasztották. Még anno 1997-ben, amikor elkezdtem gördeszkázni, a „Piercing Szabolcs” becenevet kaptam a testékszereim miatt. Aztán valaki lerövidítette „Pierci”-re. Ez meg is tetszett, nem ellenkeztem egyszer sem. A  „da silent” pedig abból adódik, hogy alapjában véve csendes természetű volnék.

KULTer.hu: Milyen zenéket kedvelsz, mely előadók, stílusirányzatok hatottak/hatnak rád?

Mindenféleképpen az oldschool hip-hop felé hajlok a mai napig. Az aranykor, vagyis a kilencvenes évek  zenéit hallgatom szívesen. A mai napig van olyan előadó, akit eddig nem sikerült megismernem. Szóval aranybánya az a korszak, egy korongon tízből tíz track jó volt akkoriban! Ami ma már nem jellemző sajnos.

KULTer.hu: Mi jellemző a zenédre leginkább? Kísérletező típus vagy?

Nem igazán vagyok kísérletezgető típus, már kialakult a sajátos stílusom. Alapjában véve a dallamos alapokat szeretem, amikhez hangmintákat használok (soul, jazz, rock, filmzenék).

KULTer.hu: Hogyan fogsz hozzá egy alap elkészítéséhez?

Hallgatom az éppen aktuális hangminta-vételezéshez kiválasztott számot és közben kiagyalom, hogy miként készüljön el az alap. Ez az évek alatt alakult ki bennem így.

KULTer.hu: Van valamilyen rituális tevékenységed a partykon való zenélés előtt?

Nincs. Igyekszem mindig tiszta fejjel és kipihenten a lemezjátszók elé állni, mert azoknak is jár a tisztelet. Az alkoholt is mellőzöm fellépés előtt, csak utána nyúlok pohárhoz.

KULTer.hu: Mit gondolsz a hazai hip-hop front dj szekciójáról? Mely karcosok munkáját ismered el?

Ahogy telnek az évek, egyre tehetségesebb arcok bukkannak elő. Bár ez a réteg elég soványka. Például mc-kből és producerekből rengeteg van, de a lemezlovasok száma sokkal kevesebb. Igazából elismerés jár minden olyan dj-nek, aki bakeliten kezdte el a „szakmát”, nem pedig cd-n, pc-n stb. Akiket legfőképpen elismerek, azok természetesen az RH crew dj-i (210, Mr. Die, Sonnykraft, Mass P) és a nagy öregek: Dj Quick, Dj Györemix, Dj Q-Cee, valamint Dj R-Nold és Dj 50.

KULTer.hu: Hol fülelhetnek rá a kulterek a zenédre?

A Soundcloud oldalamat ajánlanám mindenkinek. Ott van pár remixem és nemsokára mixeket is hallhattok. Valamint ezen az oldalon a közreműködéseimet is megtaláljátok.

A fotókat Attila Husejnow készítette.

Zahorján Ivett

szerző: Zahorján Ivett
honlap e-mail
Zahorján Ivett 1989-ben született, Budapesten él. Magyar szakon tanult a DE-n, jelenleg Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos egy budapesti főiskolán. Írásait eddig a Szkholion, a Zempléni Múzsa, A Vörös Postakocsi, az Alföld és különböző divatmagazinok közölték. A PS Magazin és a KULTer.hu szerkesztője, a Rebellive Blog alapító-főszerkesztője.

2 archív hozzászólás
 • Attila Husejnow - április 4, 2013

  Szia Ivett, Nagyon jo a cikk, csak ha mar a szoveg alatt ott van a neved, illene alairni ki keszitette a fotokat es egyaltalan megkerdezni a foto alkotojatol, hogy hasznalhatod e, mert nincs hozza semmi jogod ha jol tudom. Csak ennyit akartam. Udv, Attila

 • Zahorján Ivett

  Zahorján Ivett - április 4, 2013

  Szia Attila!

  Köszönöm és sorry, legközelebb figyelni fogok.
  Nem tudtam, hogy magántulajdonú a kép, az interjúalany sem említette, és ott sem volt feltüntetve, ahonnan letöltöttem. Korrigáljuk rögtön.