KULTer.hu - Székelyföldi kultúrmisszió
40452
post-template-default,single,single-post,postid-40452,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Székelyföldi kultúrmisszió

Kimenő Összművészeti Diákfesztivál 2013

Erdélyben egyedüli összművészeti jelleggel bíró fesztivál a Kimenő, amely főként a 10 és 18 év közöttieket szólítja meg. A múlt heti eseményen Gyergyóalfaluban neves irodalmárok, előadók műsorait tekinthettük meg, és emellett a zártkörű műhelymunkákra pályázó diákok délelőttönként szakemberek irányításával alkothattak, fejlődhettek és művelődhettek.

A választható – irodalmi, grafikai, filozófiai, újságírás és színház tematikájú – műhelyek közül én a filozófiain vettem részt, melyet a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen tanító Ungvári Zrínyi Imre és Szigeti Attila irányított. Összesen kilencen voltunk a foglalkozáson, ahová önéletrajzzal lehetett jelentkezni. A vezetők egy a tudományba való általános bevezetést kínáltak, amely igen hasznosnak bizonyult, s bár – elmondásuk szerint – sokkal több témával szerettek volna foglalkozni, időhiány miatt ez nem valósulhatott meg. Az én reményem az volt, hogy megtanulom, hogyan kell logikusan érvelni, és képessé válhatok fölülkerekedni a vitákban. Ezt a célomat nem értem ugyan el, de új értelmezési perspektívák nyíltak meg előttem, valamint pozitív tapasztalatokkal és új barátokkal gazdagodtam.

A fesztivál színvonalát az idén is külföldről érkező vendégelőadók növelték, a budapesti Metamorf Színház, az Élő Irodalom című program meghívottjai és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökével való találkozás is hozzájárult az élményhez.

Első nap – rögtön a fesztiválmegnyitó után – a gyergyóalfalvi Sövér Elek Technológiai Líceum diákszínjátszó csapata mutatkozott be a közönségnek A makrancos hölgy című darabbal, majd György Botond dolgoztatta meg a jelenlévők hasizmait humoros műsorával. Ezt követte az irodalomról való beszélgetés László Noémivel. Ezúttal sem maradtak el a zenés estek: az újonnan megalakult Neverking és a már fesztiválcsaládtag Kolozsvári Barátok Band (KBB) koncertjein szabadulhattak fel és bulizhattak a vendégek.

A budapesti Metamorf Színház is közönségkedvenc lett: csütörtökön Slawomir Mrozek Károly című darabját tekinthettük meg, péntek este pedig – főként a fiatalabb korosztály örömére – a Pinokkió kalandjaival szórakoztattak bennünket. A külföldi előadók mellett kiemelkedő eseménynek számított a fiatalok felolvasó estje, melyen határon túli diákok is részt vettek és bemutatták alkotásaikat. A közönség nagyrészt fiatalokból állt, így nagy érdeklődésre tartott számot az ifjak előadása, a művekről folytatott tapasztalatcserén keresztül nézőpontjaik megismerésére is lehetőség nyílt.

Az iskolások örömére idén is volt csoportos vetélkedő. Megpróbáltunk minél ötletesebb, furfangosabb ügyességi feladatokat kitalálni, a megmérettetett diákoknak azonban ezek sem okoztak különösebb nehézséget. A legmulattatóbb – és szerintem egyben a legsikeresebb – feladat a dalparódia volt, amely abból állt, hogy a csoportok választhattak egy-egy dalt a szervezők által megadott listáról, és azok dallamára kellett paródiaszöveget írniuk. Nagy örömünkre a vetélkedőt a gyergyóalfalvi Sövér Elek iskola diákjai – Birtalan Andrea, Ilyés Krisztina – és társuk, a székelykeresztúri Osváth Gyopár nyerték meg.

A műkereskedő író, Márkus Barbarossa János az idei Kimenőt is megtisztelte jelenlétével, szeánszán másik fesztiválunk – a Faludyfeszt – névadójáról, Faludy Györgyről mesélt nekünk. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a szombati napot megkoronázta a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai fiatalok jóvoltából megtartott slam poetry-est.

A már hagyományosnak tekinthető programok mellett ez a társadalomkritikával telített, ritmusos műfaj megfelelőképpen bevonta a közönséget az előadásba, és sokak érdeklődését felkeltette szabadszájúságával. Ezt követte az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (EMIL) felolvasása, majd a várva várt gálaest következett el, melyen a pályázók és a műhelymunkákon résztvevő diákok teljesítményét értékelő eredményeket hirdették ki és jutalmazták a szervezők.

A legutolsó műsorszám a sokak számára várva várt bűvész-show volt. Gozefini feleségével együtt jött el a Kimenőre, és amellett, hogy megnevettették, sikerült ámulatba is ejteniük a közönséget. Nagy meglepetésünkre teltházat eredményezett a bemutató, így célkitűzésünk egyike lesz a jövőben is a hasonló előadók meghívása.

Összességében tehát egy sikeres és tartalmas eseményt tudhatunk magunk mögött, melyen mind a fellépők, mind a szervezők kitettek magukért. A Kimenő amellett, hogy megtanítja észrevenni és megbecsülni a kulturális értékeket, nevel, művel, lehetőséget ad új és remélhetőleg örökké tartó barátságok megteremtésére, valamint az elmaradhatatlan kikapcsolódásra is.

Kimenő Összművészeti Diákfesztivál, Románia, Gyergyóalfalu, Művelődési ház, 2013. április 10–13.

Albert Zsuzsanna

szerző: Albert Zsuzsanna
honlap e-mail
Albert Zsuzsanna 1995-ben született Gyergyószentmiklóson, jelenleg Gyergyóalfaluban él. A gyergyóalfalvi Sövér Elek Technológiai Líceumban tanul turizmus szakon. A Kimenő Összművészeti Diákfesztivál szervezője.