KULTer.hu - Méz és dög
41360
post-template-default,single,single-post,postid-41360,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Méz és dög

Interjú a Blackhoney zenekar tagjaival

Ütős grunge és stoner hangzás, vérbeli underground koncerthangulat, kisvárosi szerénység és a zene szenvedélyes szeretete. Így lehetne jellemezni a bihari rockbandát, a Blackhoney-t, amelynek jelenlegi felállása tavaly ősz óta zúzza a talpalávalót. A srácokkal, Pongor Balázzsal, Szeifert Ferenccel és Holecska Gáborral megalakulásról, stílusfejlődésről, s a zenekar új EP-jéről beszélgettünk.

 KULTer.hu: Hogyan állt össze a jelenlegi banda?

Balázs: A mostani felállás 2012 novembere óta üzemel, amikor is újult erővel csatlakozott hozzánk Holecska Gábor, azaz Holi. Előtte is trióban muzsikáltunk, másfajta zenei elképzelésekkel, de a stoner és a „dög” valamilyen formában mindig velünk volt. Holi csatlakozásával a kezdeti könnyedebb elemeket felváltották a nehezebb, súlyosabb témák.

KULTer.hu: Fekete méz. Honnan jött a zenekar neve?

Balázs: A nevet én találtam ki, mert úgy gondoltam, hogy illik a zenéhez, amit játszunk. A fekete a stoneres, döngölős riffeket jelképezi, a méz pedig a ragadósabb, könnyedebb grunge-os vonalat.

KULTer.hu: Melyik a legemlékezetesebb koncertélményetek? Van esetleg olyan, amit legszívesebben elfelejtenétek?

Feri: Mindig a legutóbbi. Számomra minden buli emlékezetes, és remélem, ez így is marad. Negatív élményem nem igazán van, eddig mindig jó bulit tudtunk lerakni az asztalra (kopp-kopp).

Balázs: Nekem mindegyik buli tetszett eddig, negatív élmény talán az volt, amikor kétszer is leszakadt Holi gitárpántja egy koncert alatt. Kicsit kellemetlen volt, de megoldottuk.

Holi: Osztom Feri véleményét… Ha ki kellene emelnem egyet, akkor talán a Szobrockos koncert volt a legemlékezetesebb. Ott mindig szeretek fellépni, sok ismerőssel lehet együtt bulizni, családias a légkör. Az meg külön öröm, hogy jutalmazzák is a koncertünket.

KULTer.hu: Nemrég stúdióba vonultatok, felvettétek a Kneel Down című új EP-t. Miért ez a track jön ki kislemezként, s hogyan zajlottak a stúdiómunkálatok?

Balázs: A kislemez munkálatai még februárban kezdődtek el, és csak most májusban lett kész a végleges keverés. A felvételek a debreceni Wookie stúdióban készültek Zurbó Zoli és Hegyes Gergő felügyeletével. Minden az ütemtervnek megfelelően ment, és jó volt velük dolgozni, mert az elképzeléseinknek is eleget tettek. Egyébként a Kneel Down a legtökösebb nótánk, ez írja le a legjobban, hogy miről is szól a lemez.

KULTer.hu: Ha írhatnátok egy forgatókönyvet, miről szólna a Blackhoney filmje?

Feri: Nem tudom, nem gondolkodunk ilyesmiben.

Holi: Sex, drugs & R’n’R!

Balázs: Biztos, hogy nem olyan sablonos lenne, mint amit Holi mondott! Egyébként a film teljes mértékben rólunk szólna, amilyenek vagyunk. Ezt koncerten és az utána lévő sörözéseken személyesen is meg lehet tekinteni.

KULTer.hu: Milyen zenéket hallgattok legszívesebben? Melyik hazai és külföldi zenekar, előadó munkásságát ismeritek el?

Feri: Bármit, ami zene! A bluestól a post rockon át a mathcore-ig mindent szeretek, ami számomra lényeges muzsika. Idehaza részemről nagy respektet érdemel a Neck Sprain és az Apey & the Pea zenekar, de nem rég ismerkedtem meg a Bálnalovas nagylemezével, s nagy banda számomra a Pozvakowski is! A külföldieket sorolhatnám estig, mindig más és más az aktuális kedvenc. Most Steven Wilsont hallgatom ezerrel. Nagy kedvencem ezeken kívül a Deftones és a Pantera, valamint imádom a hetvenes évek legendáit, köztük a legjobban a Pink Floydot!

Holi: Én legszívesebb death metal, mathcore muzsikákat hallgatok: See You Next Tuesday, Despised Icon, Animosity, TDEP a külföldiek közül, idehaza pedig a Hatred Solution az etalon, de például nagy respekt jár a Strangelnek, a Neck Sprainnek és még sorolhatnám. Persze az örök kedvenc a Pantera marad.

Balázs: Részemről a hazai zenekarok közül Apey-ékat emelném ki. Ők azok, akik teljes mértékben hatással vannak rám. Még ide sorolnám a Haw és a Torn from Earth munkásságát, valamint a Grand Mexican Warlockot. Külföldiek közül a Down, a Kyuss és persze Lady Gaga. Haha.

KULTer.hu: Hol láthatunk, hallhatunk titeket legközelebb, s milyen jövőbeli céljaitok vannak?

Balázs: Június elsején Budapesten, a Showbarlangban játszunk. A jövőben szeretnénk a kislemezt minél több helyre eljuttatni, jó lenne, ha minél több ember megismerkedne vele. Na meg rengeteg koncertet szeretnénk még adni.

A fotókat Kovács János készítette.

Zahorján Ivett

szerző: Zahorján Ivett
honlap e-mail
Zahorján Ivett 1989-ben született, Budapesten él. Magyar szakon tanult a DE-n, jelenleg Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos egy budapesti főiskolán. Írásait eddig a Szkholion, a Zempléni Múzsa, A Vörös Postakocsi, az Alföld és különböző divatmagazinok közölték. A PS Magazin és a KULTer.hu szerkesztője, a Rebellive Blog alapító-főszerkesztője.