KULTer.hu - Farkas Arnold Levente kisprózái
42287
post-template-default,single,single-post,postid-42287,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Farkas Arnold Levente kisprózái

(Az új nev.)

Első vasárnap ő aludt benn. Félt. Az Énekes madárt olvasta. Attól félt, hogy valamelyik legény fel talál menni a harmadikra, a lányok szintjére.

Már pizsamában volt, amikor lépéseket hallott. Papucsba bújt, úgy hallgatózott a sötét folyosókon. Ha meglátott valakit, mindjárt megkérdezte, hova megy. Vécére, ez volt mindig a válasz. Persze, persze.

Egyik este valamelyik fiú rosszul lett. Nem ő aludt benn, hanem a Lajos, de tízig tartott az ügyelete. A néma leventét olvasta. Lajos meccset nézett az éjszakás szobában. Két angol csapat, a focihoz nem értett.

Mondta a srác, hogy gyomorgörcsei vannak. Adott neki valami gyógyszert. B6. Rá volt írva, hogy gyomorbántalmakra.

De a fiú nem lett jobban. Adott neki valami fájdalomcsillapítót is. Rá volt írva, hogy fájdalomcsillapító.

A fiú egyik szobatársa mondta, hogy ilyenkor segít az ásványvíz. A másodikon talált ásványvizet a hűtőben. Találomra elvett egy poharat is az egyik asztalról, azt is odaadta a fiú szobatársának, hogy itassa meg. Egy másik fiút elküldött gyógyszerért.

A fiú jobban lett. El is aludt.

Másnap találkozott Imivel, aki a második emeleten ügyelt.

– Figyelj csak, van itt egy dolog, amit nem szoktunk, szóval a máséhoz nem nyúlunk. Kerestem itt reggel a poharamat, amibe teát szoktam csinálni, szóltam Sanyinak is, nálatok is megnéztük, aztán dél körül hozza itt az egyik srác, hogy tanár úrtól kapta. Szóval ilyet nem szoktunk.

– Ne haragudj, csak tegnap az egyik srác rosszul lett, a szobatársa meg mondta, hogy jó ilyenkor az ásványvíz, itt volt a másodikon, adtam neki hirtelen egy poharat.

– Beteg volt?

– Fájt a gyomra.

– Nehogy elkapjak itt valamit.

Aznap este nagyon rosszat álmodott. Benyitott egy lányszobába, ahol orgia folyt. Nagyon rossz volt.

Valamelyik angol csapat nyert.

– Tanár úr, tetszene írni egy levelet a szüleimnek, hogy gyógyszerre költöttem a pénzt? – kérdezte délután az a fiú, akit gyógyszerért küldött.

– Hm… igen.

Persze, erre nem is gondolt.

Kifizette a srácnak a gyógyszer árát, a gyógyszert pedig betette az egészségügyi szekrénybe a többi gyógyszer közé.

– Hm… tanár úr szent?

– Nem, miért lennék szent?

– Mert tanár úr úgy viselkedik, mint egy szent. Mintha hibázott volna, és helyre akarná hozni a hibáját.

– Erről szól az életünk: elesünk, aztán felállunk. Igyekszünk tanulni a hibáinkból.

Ugyanez a gyerek tette szóvá néhány nappal azelőtt, hogy ittas volt, amikor seggbe rúgta. Igaza volt. Tényleg ivott.

(Első töprengés a házasságról)

Amikor rájössz arra, hogy a feleséged egy Anna Karenina, abban a pillanatban arra is rá kell döbbenned, hogy te csak egy Alekszej Karenin vagy.

Nem járnak jól az Annák. Karenin vagy Vronszkij (Karenina vagy Vronszkaja): a boldogság sem itt, sem ott. Jaj, igen, mindkettő Alekszej…

Nem jó, nem jó, nem jó: belülről kell telítődnöd, sohasem kívülről. Amit a lélek elfelejt, arra nem emlékszik a test sem.

(Nyelvtöredék)

Gót próbababa, barokk feleség. Ez talán egy őszinte mondat, mégis úgy csörömpöl, mint egy görcsös lakat az esztétikán. Feszültséget kelt a sok baba.

Igen, az alkotás bálványimádás. Igen, ez talán egy őszinte mondat. A szobrász beleszeret szobrába, áldozatába a gyilkos, de egyetlen isten sem teremthet olyan istent, akinek szolgálni tudna.

(Reggeli elmélkedés)

Olvasni talán életellenes. Az evangéliumokban nem olvasni arról, hogy Jézus olvas. Persze olvasásra jelentkezik a kafarnaumi zsinagógában, de nem megy be egyetlen könyvtárba se kikérni az Anna Kareninát.

Cigarettázni is életellenes. Az evangéliumokban nem olvasni arról, hogy Jézus rágyújt a betániai buszmegállóban.

– Ne haragudj, Lázár, kérhetnék egy szál cigarettát?

Akinek most az a vicc jut eszébe, amelyikben Jézus füves cigit kap egy csövestől, nem értett meg engem.

(Zárójel)

Egyre populárisabban létezem. Mit jelent ez? Molnár Ferenc cikkeit olvasom. Bámulatos: azt írja 1906-ban, hogy a fiatal feltörekvő színésznő zárt ajtók mögött játszik a színházban. S mennél tehetségesebb, annál kevésbé játszik. Üres kiállító terem. Ne csak magadról.

Tegnap elmentünk a Modembe. Ez mégsem a szabadság. Volt igazi Bohucsek Ede. Azt a megállapítást tettem a nejemnek, hogy: érdekes, Tihanyi Lajos festményein nyomot sem hagy a mester süket némasága. A kucsmás fiúnak elálló fülei vannak. Sőt.

Kicsiny Balázs kilenc matrózának a tenger címet adtam volna. Belemenni egy műalkotásba. Járkálni az esztétikai partikulák között. Észre venni, hogy az egyik matróz a fenekén is hord zsebet. Arccal a tengerpart fövenye felé. Ez mégsem a szabadság kikötője.

Ivócsarnok. Félelmetes. Nyomasztó. Először a vészkijárat üvegajtójában látod a pizsamás, búvársisakos, fémkelyhes, gumicsizmás alakokat. Megszámolod. Pontosan tizenkettő. Biztosan nem véletlen. Jézus közöttük járkál, és elfogja a szorongás. Csak nehogy megmozduljanak.

Kiemelt kép: Wikipedia

Farkas Arnold Levente

szerző: Farkas Arnold Levente
honlap e-mail
Farkas Arnold Levente 1979-ben született Nagyváradon, költő, író, drámaíró. Kötetei: A másik Júdás, Anyám teste. A Szentendrei-szigeten él, tanít.

1 archív hozzászólás
  • AntiKekec - június 28, 2013

    Köszönöm, még több ilyen szöveget szeretnék olvasni a kulter.hu oldalain.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum