KULTer.hu - Felhívás a harmadik KULTOK-on való szereplésre
49316
post-template-default,single,single-post,postid-49316,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Felhívás a harmadik KULTOK-on való szereplésre

KULTműhelyek Országos Konferenciája: A populáris kultúra medialitása

IMG_9239A 2014. március 28–29-re tervezett – a József Attila Kör, a KULTer.hu kortárs kultúrportál és a DE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék által szervezett – konferencia szeretne lehetőséget teremteni a popkultúra kérdéseivel tudományos szinten foglalkozó kutatók párbeszédére, a kortárs populáris kultúra hatásmechanizmusainak feltérképezésére a debreceni MODEM-ben.

A tervezett 10-15 perces előadások pontos címét és a hozzájuk tartozó 5-8 soros rezümét (a képviselt tanszék/műhely/lap/kiadó nevével együtt) a következő e-mail címre kérjük elküldeni: janosafra@gmail.com, a jelentkezés határideje: 2014. február 28. (péntek). Az előadók útiköltségét megtérítjük és a szereplés napjának éjszakájára szállást biztosítunk Debrecenben!

IMG_9365

A konferencia többek közt a következő kérdésekre keresi a választ: hogyan közvetíthető, hogyan közvetítődik, milyen regiszterei és beszédmódjai vannak a populáris kultúrának? Mi teremti meg a populáris kultúra termékeinek másságát, amely képes megalapozni a népszerűséget, s mi használható fel ezekből a technikákból az ún. kortárs „magas művészeti” alkotások szélesebb körben való népszerűsítéséhez? Amíg hazánkban ez a tudományterület alig kap publicitást, addig a nyugati országokban számos tudományos intézet, tanszék is szerveződött már e téma köré, reményeink szerint ez a konferencia is hozzájárulhat e kutatási terület magyarországi presztízsének növeléséhez.

IMG_9031

A KULTOK III. a legfiatalabb kutatógeneráció tagjainak továbbra is teret engedve, de a meghatározó kárpát-medencei popkultúrakutató műhelyek és folyóiratok tagjainak/szerkesztőinek részvételére építve valósul meg, így lehetőség nyílhat pl. a lapok és kiadók közötti funkcionális és stratégiai különbségek megismerésére, a kutatóműhelyek összefogásának megszervezésére és a csoportok közötti információáramlás szervezettebbé tételére, mindez reményeink szerint segítheti a magyar nyelvű kutatások nemzetközi színtéren való párbeszédképességének növelését is.

IMG_8914

Meghívott vendégek: Apertúra, Budapest Avantgarde, Epicline, Galaktika, Könyvesblog, Kultúrgyom, Libri, MA Populáris Kultúra Kutatócsoport, Metropolis, Médiakutató, Opus, Prae, Prizma, Próza Nostra, Scriptum Metallium, Scolar, SF Mag, Sub.hu, Ulpius, Urban Legends, Zenei Hálózatok stb.

KULTer.hu Szerkesztőség

szerző: KULTer.hu Szerkesztőség
honlap e-mail
A KULTer.hu kortárs kultúrportál 2010 augusztusában indult azzal a céllal, hogy egyrészt a szélesebb olvasóréteghez közelebb hozza a minőségi kortárs kultúrát, másrészt kritikai stratégiákat kínáljon a populáris jelenségek értelmezéséhez. Emellett eltérő stílusú és elmélyültségű cikkek segítségével, programok szervezésével igyekszik megkönnyíteni a kortárs mediális tapasztalatok megértését, valamint a szubkultúrák és generációk közötti párbeszédet.