KULTer.hu - Szabó Bence: A filozófia még elviselhető története
51164
post-template-default,single,single-post,postid-51164,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szabó Bence: A filozófia még elviselhető története

Olvas valaki még note-okat? Nem tudom. De, mivel az ismerőseim/barátaim közül sokan kezdenek újra/továbbtanulni filológiát vagy egyéb humánummal (igen, ez így helyes) foglalkozó dolgokat, én pedig még sokáig nem fogok csinálni semmit, ezért ezt írom… Természetesen teljesen holisztikus képet nyújt mindenről, amit valaki egy bölcsészkaron tanulhat. Ezen kívül soha semmi mást nem kell majd elolvasnod; aki szerint de, az hazudik és/vagy HÖK-ös és/vagy – ami még rosszabb – kockás inget hord minden nap. Forrásokat nem jelöltem meg, mert azt soha nem is kell, illetve a legjobb, ha olyan helyről lopsz, amit más biztos nem fog/nem tud elolvasni. Aki nem fog ilyet tanulni hanem STEM-et vagy gazdaságot, vagy jogot, az ne olvasson tovább, mert már mindent tud. A többieknek: nincs mit az instant diplomáért.

platon

Szókratész, Platón stb.

Akármit mond a tanárod, Szókratész előtt nincs filozófia. Szókratész a görög városállamokban járkál és emberekkel beszélget. Olyan dolgokról, hogy mi a jó, mi a rossz, mi a célunk az életben. Egy idő után rájönnek az emberek, hogy amiről beszélnek, arról nem is tudják, hogy micsoda. Szókratészt kivégzik. Utána Platón megírja a történetet, majd megpróbálja megmagyarázni a világot és az emberi társadalmat. Legalábbis az internet szerint, mert én azt már nem olvastam.

Arisztotelész

A fizikusok, biológusok, orvosok, dramaturgok mind Arisztotelésszel kezdenek. Arisztotelész nagyon unatkozott, mert akkoriban nem volt Tumblr. Arisztotelész tudja miért finomabb a kék m&m és miért volt rossz a Peter Jacksonos A Gyűrűk Ura. Soha nem akarnád, hogy Arisztotelész veled kezdjen el beszélgetni, egy házibulin mikor vége az Activitynek. Arisztotelész szimpatikus.

Cicero

Cicero Rómában élt és imádta a Római Birodalmat. Ciceró szerint a legjobb dolog, ami az emberrel történhet, az maga az állam. Mert ad pénzt, nyelvet, csatornát és Walking Dead-maratont szombaton. Benne volt a Caesar elleni összeesküvésben. Aztán megölték és örült neki. Furi.

Augustinus_2

Szent Ágoston

Mi van, ha a világnak vége és nincs pénz, csatorna, kereskedelem meg kábeltévé? Szent Ágoston szerint igazából semmi különös, mert Jézus mindig ott van.

Aquinói Szent Tamás

Szent Tamás a középkori Itáliában gondolkodott. Szerinte Istent nem lehet megismerni, mert máshol van, mint ő. Szerinte Isten létezik, mert mindennek van oka. Az internet szerint beszélt az állatokkal.

descartes

Descartes

Descartes azt mondta, hogy mindent meg kell kérdőjelezni, azon kívül, hogy létezel. Azt, hogy miért nem kell megkérdőjelezni azt, hogy tényleg megkérdőjelezek-e valamit, nem tudom. Valószínűleg véletlen átlapoztam. De nem ezért híres Descartes, hanem azért mert mindenbe bele tudod írni, érthetetlen okokból ugyanis imádják a professzorok. Descartes szerint, ha nagyon igyekezni akarsz, akkor írd be a nevét a Wikiqouteba és onnan ctrl+c ctrl+v-zz ki valamit többé-kevésbé helyesen, majd találj ki egy könyvet, amit ő írt.

David Hume, George Berkeley, John Locke

Az internet szerint Hume – mint minden parókát hordó férfi – imádta a színeket, Berkeley és Locke pedig arról vitatkozott, hogy van-e tulajdonságok nélküli szubsztancia. Ha pedig van, akkor meg lehet-e ismerni. A lényeg, hogy mindenki összekeveri őket, nem teljesen ok nélkül. Ha túl sok Descartes-ra való hivatkozás van, az esszédben használd e filozófusok valamelyikét. Garantált ötös. Nincs mit.

Montesquieu

Montesquieu

Montesquieu találta ki a Fideszt, az MSZP-t és a Népszabadságot. A gyakorikerdesek.hu azt mondja, hogy ő az egyetlen nem amerikai, akinek szobra van a Fehér Házban.

Immanuel Kant

Kant azt szeretné, ha nem csalnál a cukorral és nem küldenéd el a beosztottjaidat 6 hónap után munkanélküli segélyre, azért, hogy ugyanúgy bejárjanak dolgozni, csak neked fizetés mínusz munkanélküli segély mínusz adó mennyiségű pénzt kelljen fizetni. Kant azt is szeretné, ha nem dobálnád el a cigicsikket, mielőtt felszállsz a négyes-hatosra, és hogyha nem lopnál a kasszából, csak azért mert a főnököd bunkó. Kant szerint van a priori és posteriori ismeret. Illetve vannak szintetikus és analitikus állítások. Kant viszont nem látta Berki Krisztiánt az Édes Életben.

hegel

Hegel

Hegel olyan szavakat használ, mint a Szellem, negáció, szintetikus stb., amit nem igazán ért senki. Hegel szerint a Porosz Királyságnak van Szelleme, mert sok dolgot gyárt és országokat hódit meg. Nem igazán tudom eldönteni, hogy a szellem az a szupertudat vagy a szabadság. Mindenesetre, ha tudná a Google Maps, hogy hol van a Szellem, akkor egy H&M-be irányítana.

Schopenhauer

Schopenhauer egész nap a Radiohead In Rainbows albumát hallgatta. Írt a nőkről és az akaratról. Szerinte az élet szar.

Nietzsche

Nietzsche

Ha az állam, amiben élsz állandóan csökkenti a szociális kiadásokat, majd a bruttó GDP 10%-át felveszi 5%-os kamatú devizahitelben, miközben azt akarja, hogy babakötvényt vásárolj, erre te azt mondod, hogy: MI A MENNYDÖRGŐS KURVAISTEN EZ?!, akkor érzed magadban az Übermenschet. Nietzsche nem fogja megmondani, hogy mi a mennydörgős kurvaisten ez, sem azt, hogy mi az Übermensch. Cserébe a barátod lesz.

Marx, Engels

Termelési eszközök.

Kirkegaard

Kirkegaard nem szeretett reggel felkelni, ahogy te sem. Gondolkozott, azon, hogy mégis miért kellene. De minden ember ezt csinálja, és abban reménykedik, hogy hátha a mai nap jobb lesz – csak egy kicsivel, légyszi. Kirkegaard viszont hiába írta le, inkább elment leitta magát, utána pedig még több könyvet írt. Ha ma élne, egésznap a 4chan-on lógna, és tíz éves Destiny’s Child-album kritikákat írna a /mu/-ra, amit senki nem olvas el.

heidegger1

Heidegger

Heidegger szerint van bennünk egy jelenvalólét. A jelenvalólét miatt szorongunk. A jelenvalólét miatt nem tudjuk milyen az, hogyha nem vagyunk, de igazából senki nem tudja, hogy milyen, ha létezünk. Heideggernek nagyon hiányzott egy naplóalkalmazás vagy a ctrl+shift+v, mert akkor nem szorongott volna ennyire.

Ayn Rand

Valószínűleg a jogon vagy valami műszaki/természettudományos/infó karon kötöttél ki. Ha nem, akkor olyannal vitatkozol, aki oda jár. Ebben az esetben nagyon fontos tudni, hogy a vitapartnered nem olvasott semmit (ezt sem, mert túl hosszú, LOL) a fent említett szerzőn kívül. Viszont rendszeresen kommenttel valószínűleg a cinkre, a 444-re vagy valami hasonló oldalra. Ha rám hallgatsz, akkor dobsz egyet és visszalépsz a biztonságos BTK-ra.

Wittgenstein2

Wittgenstein

Wittgenstein az egyik leggazdagabb ember volt Európában. Valószínűleg nem olvasott el semmit, és imádta a nyelvészetet. Furcsa mód kicsit olyan, mint az ELTE-n az anglisztika szak, leszámítva a gazdagot természetesen. Szerinte, ha az állatok beszélni tudnának, akkor nem értenénk egymást, de ha mindenki vegán lenne, akkor az emberiség az édesvíz 95%-át megtakaríthatná. Két könyvet írt összesen. Valószínűleg nem írt volna egyet sem, ha akkoriban létezik a Chatroulette.

Nos, ennyi. Akit kihagytam az egyáltalán nem fontos.

Szabó Bence

szerző: Szabó Bence
honlap e-mail
Szabó Bence 1990-ben született Csepelen, Budapesten, most Szigethalmon él. Jelenleg az ELTE hallgatója, modern filológiát tanul amerikanisztika szakon, mérsékelten helyes író, annak minden következményével.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum