KULTer.hu - Hartay Csaba kisprózája
59164
post-template-default,single,single-post,postid-59164,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hartay Csaba kisprózája

A Nem boci! című novellafüzérből

Nem nálam romlott el

Nem jó a fújós traktor. Hát a fújós, amivel befújjuk a bálát alájuk. Úgy, hogy nem indul be. Nem nálam romlott el, Marcinál, ő használta előttem. De ő is mondta, hogy ez már régebben is szarakodott, nem csak nála, Gyulánál is voltak már hibák, de ő meg ugye közben felmondott. Én egyébként Gyuszitól is hallottam, hogy nem oké ez a traktor, baj van a kuplungjával, az önindító sem a legjobb rajta. De nála még működött, talán.

Lényeg, hogy én úgy vettem át ezt a traktort, hogy nem működött. Már a sebváltója is elég szar volt. Szóltam volna hamarabb is, de most szólok. Kéne egy másik traktor. Tudom, ott van, csak gondoltam, beszólok az irodába, nehogy az legyen, hogy magamtól cserélem ki.

Mossam le a régit? Ami nem működik? Jó, oké, persze, de nem tudok odamenni a mosóhoz vele, mert nem indul be. A másik traktort? Ami jó? Azt mossam le? Minek? Most lesz használva, most lesz csak igazán koszos. Igaz, tényleg alig lehet kilátni a szélvédőjén. Ja, mert hogy koszosan lett letéve. De nem én tettem le. Nem én voltam. Azt még szerintem Marci előtt használhatta Gyuszi, de ő meg felmondott, őt már hiába kérdezzük. Nem akarom bemártani, de tuti ő tette le koszosan. Jó is, hogy elment, mindent elrontott, nem mosta le a gépeket, úgy tette le mindet, dzsuvásan. Utoljára én mostam le itt a telepen minden gépet, patyolatra, meg lehet kérdezni a többieket.

Nálam még működött a mosó, nem én rontottam el. Igaz, hogy adott valami fura hangot, de úgy voltam vele, hogy dolgozik a gép, jól dolgozik, azért berreg olyan erőteljesen, nem akartam lekapcsolni, olyan jól dolgozott.

Most is lehet vele amúgy mosni, ha nagyon akar az ember, csak nincs túl sok nyomás. Mosogatni lehet vele, kicsit bevizezni a gépeket, a koszt nem hozza le, de a vizet rá lehet fröcskölni a gépekre, az is valami, nálam még működött, biztos valaki túlerőltette, osztán jól megadta magát.

A csap? Az már rohadt régen olyan szar. Az már akkor csöpögött, amikor én idekerültem. Utána prickelni kezdett kicsit, de nem durván. Egyébként nem ártana kicserélni a csapot, meg a vízvezeték egy szakaszát is, ha már, ugye, mert az is több helyen csöpög. Hátha az is dobna kicsit a mosó hatásfokán, szerintem nem lenne rosszabb egy jó csappal a berendezés. Mert ez a mostani nagyon béna. Tócsa van alatta, ereszt, el se lehet rendesen zárni. De mondom, ez már hónapok óta ilyen szar, csak most szólók, ha már így szóba került a mosás, meg minden.

nem boci

Amúgy minden faszául működik, pöpec minden, tényleg. Ez? Ja, hát itt szétvált a bakancsom. Jó lenne egy új. Nem tehetek róla, szar gyártmány, pedig én vigyázok rá, alig megyek benne a telepen, illetve megyek, nem úgy értem, sokat megyek én, mert ugye ki is kell szállni a traktorból, menni kell itt, nem is keveset a munka után, de én nem úgy megyek, mint egy hülye, hogy direkt szétszakítsam a bakancsomat. Nem vagyok én olyan, vigyázok mindenre.

Tényleg, ha már bejöttem, szeretnék kérni egy védőkesztyűt. Tudom, hogy a héten egyet már kaptam, de elveszett. Nyilván, ahogy siettem a négyesbe almozni, és előtte szedtem kifelé a bálamadzagot, levettem, letettem valahová, és onnan meg eltűnt. Bárki elvehette egyébként, még egy tehén is megehette a kesztyűmet, nem most fordulna elő elsőként itt a telepen. Akárki elvihette, nem azért, de egyesek lopkodnak itt mindenféle akármiket, ilyen kis izéket, belemarkolnak, kiviszik, senki nem jön rá. Árulkodni nem akarok, neveket nem mondok, mindenki tudja, kik lehetnek azok, akárki, bárki, aki itt dolgozik. Jó kesztyű volt, simán megtetszhetett valakinek.

Ó, köszönöm, erre a kesztyűre már jobban vigyázok majd. És a késem, amivel vágom a bálamadzagot. Azt is kaphatnék? Eltűnt. Fene tudja, hová. Annyira sajnálom, olyan fasza kis kés volt. Pedig nagyon vigyáztam rá. Én nem vagyok olyan, mint a Gyuszi volt, aki felmondott, szerencsére, nem is volt közénk való. Én nem vagyok olyan, mint ő, hogy azt mondjam, hogy elhagytam a késem, a kesztyűm, közben meg, na nem mondom, mit csinált vele. Hordta haza innen a izéket, akármiket.

Ó, köszönöm, ez egy jó kés, erre azért odafigyelek majd, nem hagyom, hogy lenyúlják tőlem. Tudom én, hogy csakis odafigyeléssel érdemes itt dolgozni, fontos a precizitás, én tudom, mennyire az. Ja, most szólok, hogy a bálabontót sem lenne felesleges szétkapni valamelyik nap, nyilván csapágyas valahol, nagyon hülyén kerreg.

Hartay Csaba

szerző: Hartay Csaba
honlap e-mail
Hartay Csaba 1977-ben született Gyulán, jelenleg Szarvason él, költő, író, blogger. A József Attila Kör és a Szépírók Társaságának tagja. Megjelent verseskötetei: Vakuljon meg az árnyék (1996), Gyertyataposás (1998), Az idegen irány (2001), Időviszony (2003), Éji magtár (2006), Nyúlzug (2008), A jövő régészei (2012). Prózakötetei: Lerepül a hülye fejetek (2013), Nem boci! (2015), Rajongók voltunk (2018).

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum