KULTer.hu - A Saul fia esélyes az amerikai független filmdíjra
66099
post-template-default,single,single-post,postid-66099,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A Saul fia esélyes az amerikai független filmdíjra

A Saul fia jelölést kapott a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards legjobb külföldi film kategóriájában. Magyar rendező filmje legutóbb 25 éve került a rangos díj közelébe.

A 31. Independent Spirit Awards jelöltjeit kedden hozták nyilvánosságra Los Angelesben. A filmalap támogatásával Nemes Jeles László rendezésében készült magyar mozifilmet a függetleneket tömörítő szervezet bizottsága jelölte a legjobb külföldi film díjára, az elkövetkezendő hetekben a tagok szavazás útján döntenek a kategória győzteséről.

A Saul fiát november elején a legjobb külföldi film kategóriában a Brit Független Filmdíjra (BIFA) is jelölték. A Saul fia az első magyar film, amely jelölést kapott a brit díjra.

Az Independent Spirit Awards díjesélyesei között legutóbb 25 éve szerepelt magyar alkotás, Szabó István Hanussen című filmje került az öt jelölt közé a legjobb külföldi film mezőnyében. A kategória díját az elmúlt években az Ida (Pawel Pawlikowski) című lengyel, az Adél élete (Abdellatif Kechiche) és a Szerelem (Michael Haneke) című francia, a Nader és Simin – Egy elválás története (Asghar Farhadi) című iráni és A király beszéde (Tom Hopper) című brit film nyerte el.

A Saul fia májusban a cannes-i filmfesztiválon megkapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt, a nemzetközi forgalmazási jogok értékesítésével megbízott Films Distribution 73 ország forgalmazójának értékesítette a produkciót.

Nemes Jeles első nagyjátékfilmje, amely világszerte számos filmfesztiválon sikert aratott, Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A holokausztdrámát Magyarországon már több mint 90 ezer néző látta, a francia mozikban két hét alatt több mint százezren nézték meg, az amerikai mozik december 18-án tűzik műsorra – emlékeztetett a filmalap.

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült a filmalap támogatásával, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt.

Forrás: MTI, kép: Filmtekercs

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum