KULTer.hu - Bajban vannak a magyar könyvkiadók
66118
post-template-default,single,single-post,postid-66118,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bajban vannak a magyar könyvkiadók

Egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó mehet tönkre a következő években – mondta el Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

Mivel jelenleg nincs rendezett törvényi szabályzás arról, hogy a könyv terméknek vagy szolgáltatásnak minősül-e az iparűzési adó számításakor, az elmúlt hónapokban országszerte súlyos, több tízmillió forintos büntetéseket róttak ki több könyvkiadóra a helyi önkormányzatok.

„Úgy érezzük, mintha néhány önkormányzat és az általuk üzemeltetett ellenőrzési hivatalok vagy adóbeszedési főosztályok egyszerűen a magyar könyvszakma egy részének tönkretételére készülnének” – fogalmazott Kocsis András Sándor, aki egyben a Kossuth Kiadó Zrt. vezetője is.

A kiadót jelenleg 70 millió forintos bírság fenyegeti, mivel az ötéves vizsgálatot elvégző szervek úgy ítélték, hogy hibásan könyvelték szolgáltatás helyett termékként a kiadott könyveket. „Ez nagyjából egy közepes méretű könyvkiadó éves árbevétele, ekkora összeget nem tudunk kigazdálkodni” – érzékeltette a helyzetet.

Bár létezik olyan állásfoglalás, amely a könyvet szolgáltatásnak minősíti az iparűzési adó számolásakor, magából az általános forgalmi adóról rendelkező törvényből is az következik, hogy a könyv termék, hiszen a kiadók a nyomdáktól a termékekre vonatkozó öt százalékos áfával vehetik át a könyveket – emelte ki Kocsis András Sándor.

A sajtótájékoztatón jelen volt Katona Ildikó, a szegedi székhelyű Könyvmolyképző Kiadó tulajdonosa is, aki elmondta, hogy a helyi önkormányzattól 27 millió forintos büntetést kaptak, amiért termékként adóztak a kiadott könyveik után.

Hozzátette: ugyan beadták a bírósági keresetet a döntés ellen, kérvényezték a kifizetés felfüggesztését, az önkormányzat „lenullázta” a bankszámláikat, így kétségessé vált az is, hogy a jövő hónapban tudnak-e fizetni az alkalmazottaiknak.

Kocsis András Sándor szerint a kiadókat emiatt országos szinten akár több mint 500 millió forintos veszteség is érheti, ennek megakadályozása érdekében szükség esetén a strasbourgi bírósághoz fordulnak. A szervezet levélben kérte az ügy rendezését Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

„A magyar kultúra és identitás egyik legfontosabb letéteményese a könyvkiadás” – fogalmazott Kocsis András Sándor. Kitért arra is, hogy a magyar állam összesen mindössze 600-700 millió forinttal támogatja a könyvkiadást éves szinten, miközben a kiadók 4-5 milliárd forint adót fizetnek.

Forrás: MTI, Kép: WhytoRead

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum