KULTer.hu - Hemingway ad erőt Párizsnak a terrortámadás után
66005
post-template-default,single,single-post,postid-66005,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hemingway ad erőt Párizsnak a terrortámadás után

Az elmúlt napokban a francia eladási listák élére került az irodalmi Nobel-díjas Hemingway kisregénye, a Vándorünnep. A párizsi terrortámadás után – bár ország-világ gyászba borult – vannak, akik nem hagyják elveszni idillikus életüket, számukra az amerikai regény nyújt támaszt.

„Ha szerencséd volt, és ifjan Párizsban élhettél, bárhova vetődj életed során, Párizs veled marad mindig, mert Párizs vándorünnep” – írta Ernest Hemingway.

Az író a húszas évek elején költözött Párizsba, az itt szerzett élményei ihlették a Vándorünnep című kisregényét, mely most, a terrortámadás után a szokottnál nagyobb népszerűségnek örvend a francia eladási listákon. A szintén francia Amazon bestseller-listáján jelenleg első helyen áll a kötet, és a Folio kiadó szerint az eddigi 10-15 helyett most napi 500-at rendelnek belőle. A kiadó szerint az Amazon és a Fnac kereskedőcsoportok már több mint 8 ezer példányt rendeltek a könyvből, amely meglepő, hiszen alapvetően évente 6 és 8 ezer között szokott mozogni az értékesített példányok száma. A Folio további 20 ezer darabot nyom a kisregényből.

A mű francia címe Paris est une fête – Párizs ünnep / Párizs vándorünnep tükrözi a jelenkor Franciaországának hangulatát, azon belül is inkább azokét, akik az igazságtalanság érzettől vezérelve nem hajlandóak feladni eddigi életüket. Ők szórakozni járnak, bárokba és éttermekbe, ezt kiegészítve pedig #JeSuisEnTerrasse hashtaget használva a közösségi oldalakra is töltenek fel tartalmat.

A Vándorünnep Hemingway halála után, 1964-ben jelent meg magyar fordítással, amely munkálatokat Göncz Árpád végezte.

Ebben az évben már volt példa arra, hogy a franciák ismert írók könyvei felé fordulnak terrortámadások miatt. Januárban, a Charlie Hebdo elleni támadás után Voltaire Traité sur la Tolérance című műve állt az eladási listák élén. Ebben a könyvben a vallási fanatizmus ellen szeretne fellépni az író, és szerinte a viszályok egyik legfőbb kiváltó oka a vallási nézetkülönbségekben rejlik.

Forrás: Könyvesblog, Fotó: Entertainment Weekly

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum