KULTer.hu - A Saul fia sikere töretlen
66436
post-template-default,single,single-post,postid-66436,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A Saul fia sikere töretlen

Mint arról korábban is írtunk, Nemes Jeles László Saul fia című első nagyjátékfilmje egyre több jelölést kap különböző külföldi díjakra, ezúttal pedig el is nyert egyet. A rendező legújabb filmjének (Sunset) a terve támogatást szerzett Torinóban.

A Magyar Nemzeti Filmalap közleménye szerint az 1909-ben alapított, filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló, New York-i székhelyű non-profit szervezet, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi. Díjazottjainak bejelentése az amerikai „díjszezon” egyik első fontos eseménye.

Az NBR, amely január elején adja át elismeréseit, legutóbb 1982-ben díjazott magyar filmet, Szabó István Mephistóját.

Legtöbb NBR díj: Mentőexpedíció
Legjobb film díj: Mad Max – A harag útja
Legjobb rendező: Ridley Scorr (Mentőexpedíció)
Legjobb színész: Matt Damon (Mentőexpedíció)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Drew Goddard (Mentőexpedíció)
Legjobb színésznő: Brie Larson (A szoba)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino (Aljas nyolcas)
Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas)
Legjobb férfi mellékszereplő: Sylvester Stallone (Creed: Apollo fia)
Legjobb animációs film: Agymanók
Legjobb dokumentumfilm: Amy: Az Amy Winehouse-sztori
Legjobb idegen nyelvű film: Saul fia

Saul fiát, amely Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és amelyet december 18-tól vetítenek az amerikai mozik, az amerikai Variety, a brit Sight and Sound és az International Press Academy is a legjobbak közé sorolta.

A Variety magazin szerkesztősége nemrég hozta nyilvánosságra az idén kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők tízes listáját (10 Directors to Watch for 2016), amelyen Nemes Jeles László is szerepel. A tíz felfedezettnek különszámot szentel december végén a Variety, és január elején a Palm Springs-i Filmfesztiválon személyesen is köszöntik őket.

A Saul fiát a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett.

Az International Press Academy kedden hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

Miközben világszerte sorra aratja a babérokat Nemes Jeles László első filmje, a hétvégén véget ért TorinoFilmLab szakmai fórumon már a következő filmtervét díjazták. A Sunset (Alkony) munkacímen készülő filmterv 50 ezer eurós díjat nyert Torinóban a nemzetközi szaktekintélyek alkotta zsűritől.

Az első világháború előtti Budapesten játszódó dráma, mely a filmalap 21,933 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatásával készül, egy fiatal nő útkeresésének története. Nemes Jeles László a Saul fiát is jegyző alkotótársakkal – Clara Royer és Matthieu Taponier társ-forgatókönyvírókkal, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerekkel – készíti elő új filmjét a Laokoon Filmgroupnál.

Forrás: MTI, fotó: Nemes László

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. aug. >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum