KULTer.hu - Egy különleges album a Kárpát-medencéről
67218
post-template-default,single,single-post,postid-67218,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Egy különleges album a Kárpát-medencéről

Mintegy 800 ezer esztendő művészetének régészeti gyűjteményekben fellelhető legjavát tárja az olvasó elé a Kárpát-medence ősi kincsei a kőkortól a honfoglalásig című művészeti album, amelyet csütörtök délután mutattak be a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).

Az MNM és a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent több mint ötszáz oldalas kiadványban Vágó Ádám művészettörténész, képzőművész és fotós mintegy kétezer fényképe látható, amelyeket elismert kutatóknak a tudomány legfrissebb eredményeit is felhasználó szakmai ismertetői kísérnek.

A Kárpát-medence honfoglalás előtti korszakairól még sosem jelent meg hasonló összefoglaló jellegű művészeti album, amelyben több, a nagyközönség által korábban sosem látott lelet is helyet kapott.

Csorba László, a múzeum főigazgatója az eseményen hangsúlyozta: a kiadvány minden egyes fotója olyan „önálló műalkotás”, amelyben „nagyon bonyolult módon jelenik meg a művész jelenléte, hiszen elképesztő alázattal rendeli alá magát a tárgy tudományos üzenetének.”

km_2

Ez 2015 legfontosabb kiadványa, méltán nevezhető az év könyvének – jelentette ki Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadói Csoport vezetője, aki szerint eddig csupán a világ legnagyobb múzeumai, a párizsi Louvre vagy a British Museum büszkélkedhettek hasonló minőséget felvonultató kiadványokkal.

Hozzáfűzte: bár a még mindig csupán 33 éves Vágó Ádám a „tudatlanság bátorságával” vágott bele az album hat év munkáját követelő megvalósításába, végül a szakmai szövegeket jegyző tudósokkal együtt beleírta magát a magyar könyvkiadás történetébe.

Mint fogalmazott, az albumot lapozva az ember „megérzi az idő állandóságát és tevékenységét”, valamint a „mögöttünk álló hihetetlen kulturális gazdagságot.”

A kötet szerzője, Vágó Ádám elmondta: több száz ember dolgozott közvetve vagy közvetlenül az album megszületésén, amelyben 32 múzeum anyagának legszebb művészeti emlékei szerepelnek.

„Rengeteg örömet leltem ezekben a tárgyakban, talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy még a régészek közt is kevesen vannak, akik ezeket a leleteket mind láthatták és a kezükben tarthatták” – fogalmazott Vágó Ádám, aki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által is támogatott kiadvány grafikai munkájáért és a borító megtervezéséért is felelt.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum