KULTer.hu - Elhunyt a Motörhead legendás frontembere
67726
post-template-default,single,single-post,postid-67726,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Elhunyt a Motörhead legendás frontembere

December 28-án, 70. születésnapja után nem sokkal elhunyt Ian Kilmister, közismert nevén Lemmy, a Motörhead legendás frontembere Los Angelesben. A zenészt a hírek szerint a rák egy igen agresszív fajtája támadta meg, amiről csak halála előtt két nappal szerzett tudomást.

Az utóbbi időben többször lehetett hallani arról, hogy a kultikus zenész félbeszakította koncertjeit, rosszullétekre hivatkozva. Orvosai az egészségügyi problémáit vérömlenynek tudták be. Két éve kardioverter-defibrillátort ültettek Lemmy testébe, ami a szívverését szabályozta, valamint szívmegállás esetén újraindíthatta a szervet, ám erre  valószínűleg nem is lett volna szüksége.

„Nehéz ezt elmondani… a mi erős, nagylelkű barátunk, Lemmy a rák egy igen agresszív fajtájával való rövid küzdelem után ma délután eltávozott. December 26-án szerzett tudomást a betegségéről, utolsó napjait pedig otthon töltötte szűk családi körében, valamint a kedvenc videójátéka, a The Rainbow előtt ülve, amit közeli törzshelyéről szállítottak a lakására.

Nincsenek szavak, hogy kifejezzük megdöbbenésünket és szomorúságunkat.

Az elkövetkező napokban többet fogunk tudni mondani, de most kérünk titeket.. hallgassatok hangosan Motörheadet, hallgassatok hangosan Hawkwindot, játsszátok hangosan Lemmy zenéjét. Igyatok egyet.. vagy többet. Sztorizzatok. Ünnepeljétek az életet úgy, ahogy azt ez a nagyszerű és szeretetteljes ember tette. Ő is ezt akarná!” – írták a zenekar tagjai a Facebook-on.

lemmy2

Lemmy, polgári nevén Ian Kilmister pályafutását még a hatvanas években a Hawkwind zenekarban kezdte, de az 1975-ben alapított Motörhead élén írta be magát a rocktörténelembe. „Roppant gyors és roppant hangos rockzenéje nemcsak a brit heavy metal új hullámának képviselőire, hanem a későbbi speed és thrash metal reprezentánsaira is erősen hatott” – mondta a több rocktörténeti könyvet is jegyző szakíró, Jávorszky Béla Szilárd.

Lemmy nem csak a színpadról hirdette a „sex and drugs and rock and rollt”, de folyamatosan élte is azt. „Egyik szigetes koncertje után például csak reggelre sikerült visszakeverednie a nagyszínpadhoz – csizma, bőrkabát és útlevél nélkül. Aztán rendőri kísérettel robogott Ferihegyre” – idézte fel.

Mint mondta, maga a Motörhead elnevezés amúgy a hatvanas-hetvenes évekbeli amerikai szlengben a „sebesség megszállottját”, azaz az amfetaminon („gyorsítószeren”) élőt jelentette.

„Lemmy és mindenkori társai évtizedeken át fáradhatatlanul nyomták nem túl bonyolult és változatos, de rendkívül energikus dalaikat, s még az utóbbi években is kellően ütős koncerteket adtak. Nem véletlenül tartjuk annyian a Motörheadet az elmúlt negyven év egyik leginkább elnyűhetetlen és kikezdhetetlen kemény rockcsapatának” – méltatta a zenész pályafutását Jávorszky Béla Szilárd.

Lemmy Kilmister Stoke on Trentben született 1945. december 24-én.

Forrás: Index, MTI, HVG, fotó: Dave J. Hogan/Getty Images

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum