KULTer.hu - Golden Globe-jelölt lett a Saul fia
66861
post-template-default,single,single-post,postid-66861,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Golden Globe-jelölt lett a Saul fia

A Saul fia című filmet, Nemes Jeles László rendezését Golden Globe-díjra jelölték a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A filmet támogató Magyar Nemzeti Filmalap büszke a rendezőre és az alkotás eddigi nemzetközi sikerére.

Csütörtökön nyilvánosságra hozták a Golden Globe-díj jelöltjeit, a legjobb idegen nyelvű filmek között az alábbi filmek szerepelnek:

  • Saul Fia (magyar)
  • Mustang (francia)
  • Legújabb testamentum (belga-luxemburgi-francia)
  • The Club (chilei)
  • The Fencer (finn-német-észt).

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A mű az auschwitzi koncentrációs táborban játszódik, ahol Saul tagja a foglyokból álló Sonderkommandónak. Egy nap a férfi az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli gyermekét, akit megpróbál eltemetni.

A Golden Globe honlapja szerint a Saul fia a harmadik magyar jelölt film a Redl ezredes (1986) és a Hanussen (1989) után, magyar alkotásnak eddig nem sikerült elnyernie a díjat.

„Büszkék vagyunk a Saul fiára és elsőfilmes rendezőjére, aki alkotásával számos nagy elismeréssel járó nemzetközi díjat elnyert. A filmalap támogatásával már megkezdődtek Nemes Jeles László nagy érdeklődéssel várt következő filmjének, a Sunsetnek az előkészületei, a forgatás a tervek szerint már jövőre elkezdődhet” – idézi a közlemény Havas Ágnest, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatóját.

Az összegzés felidézi, hogy a Saul fiát az elmúlt hetekben számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét azután, hogy a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíja mellett három másikat is elnyert.

Az Oscar-díj után a második legfontosabb amerikai filmes elismerésként számon tartott Golden Globe-díjakat január 10-én adják át immár 73. alkalommal Los Angelesben.

Forrás: MTI, fotó: Facebook

 

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum