KULTer.hu - Kiderült, ki kapja az idei Petri György-díjat
66600
post-template-default,single,single-post,postid-66600,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kiderült, ki kapja az idei Petri György-díjat

A Zetor Leilaként ismertté vált Szaniszló Judit 13 éve kezdett blogot írni, 2008 óta folyamatosan jelennek meg prózai írásai és versei, szintén ebben az évben az Örkény Színház egyfelvonásos drámát adott elő a blogszövegeiből, jövő év tavaszán pedig Beenged címmel kiadják első kötetét; ő kapja az idei Petri György-díjat – tudta meg az Origo.

A díjat az N&N Galéria Alapítvány hozta létre 2010-ben, Petri György halálának tizedik évfordulóján. Ettől fogva évente adják át a díjat a költő születésnapján, december 22-én olyan költőnek, írónak, drámaírónak vagy esszéírónak, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A jutalom továbbá a Petri György élőmaszkja nyomán készült papírszobor, valamint a Magvető Kiadónál a szerző első kötetének megjelentetése. A korábbi évek díjnyertesei: Kemény Lili, Bognár Péter, Gazdag Péter, Balaskó Ákos, Beck Tamás.

A 38 éves Szaniszló Judit Miskolcon született, az ELTE magyar–esztétika szakán végzett, Budapesten él. Combfiksz, Neszharisnya, Zetor Leila: ezeken a neveken lett széles körben ismert a világhálón, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 2005-ben megkapta a Goldenblog közönségdíját. 2008 óta jelennek meg prózai írásai és versei a Holmiban, az Élet és Irodalomban, az Ex-Symposionban és a Kultúrpart internetes portálon. Ugyanebben az évben az Örkény Színházban egyfelvonásos dráma készült a blogszövegeiből, mely előadás Grazba is elért, a Blogold a színházat projektben mutatták be a darabot, melyben Bíró Kriszta alakította Zetor Leilát, Für Anikó és Mácsai Pál pedig Leila karakterének szüleit.

„Juditot (…) konzseniális költőnek érzem. Különös költőnek, aki naplószerű prózában ír fullasztóan jó verseket, (…) kafkai töredékeket kórházról és hivatalokról, magányról és szexről, pontosabban költeményeket a testi lét borzalmáról, élete teljességgel non-fiction (…) nyersanyagából” – írja Szaniszló szövegeiről barátja és mentora, Kornis Mihály.

Forrás: Origo, fotó: NOL

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum