KULTer.hu - Lakásszínház nyílt Debrecenben
66782
post-template-default,single,single-post,postid-66782,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Lakásszínház nyílt Debrecenben

A napokban nyitotta meg kapuit Debrecen első lakásszínháza, ahol a közönség inkább már közösséggé válik, a színészek pedig a színpadiasságot levetkezve alakulnak szokatlanul hétköznapivá, amivel könnyen azonosulhat a néző – számol be a Hajdú Online.

Debrecen első lakásszínháza a Piac utcai Páholy Színházi és Nevelési Központban található, ahol december 7-én tartották az első előadást, Ernelláék Farkaséknál címmel, Hajdu Szabolcs rendezésében.

A szobát úgy rendezték be, hogy középen játszottak a színészek, a helyiség keskenyebb két oldalán pedig a lépcsőzetesen elhelyezett széksorokban ült a körülbelül 70 fős hallgatóság. A várakozással teli feszültséget érezni lehetett a levegőben, és a testközeli előadásnak köszönhetően más színházi előadáshoz képest talán jobban sikerült a közönség érzései hatni, azt elrabolni.

Az Ernelláék Farkaséknál két, rokonságban álló család ideiglenes együttélését mutatta be, ahol először Farkasékról – anya, apa, fiú – bontakozott ki egy lesújtó kép, mely sajnálkozást váltott ki a közönségből, ám miután megérkezett egy sikertelen skóciai újrakezdésről Eszter nővére, annak férje és lányuk, inkább őket szánta a hallgatóság. Hétköznapi problémákat jelenítettek meg, a játék során fény derült bizonyos dolgokra a két család életében, az érzelmek hullámában pedig könnyedén magára ismerhetett a publikum. Hajdu Szabolcsnak ez a hétköznapiság volt a terve a művel.

„Az önkormányzat lakásában két éve próbálunk és tartunk tanároknak drámapedagógiai foglalkozásokat – nyilatkozta Végh Veronika. A központot működtető, a lovardabeli nagyszínpadi produkcióiról jól ismert ZeneTheatrum egyik társulatvezetője budapesti színikritikusi képzése során találkozott a Maladype Színház produkciójával és akkor született meg az ötlet, hogy a több debreceni kötődéssel is rendelkező darabot elhozzák a cívisvárosba. Mint mondta rendszeressé szeretnék tenni az efféle alternatív színházi programot. Saját darabként már tárgyalnak a Komám asszony, hol a stukker című Görgey Gábor-mű előadásáról” – írja a HAON.

Borító: Facebook

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum