KULTer.hu - Less be a színfalak mögé – online tárlat
66420
post-template-default,single,single-post,postid-66420,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Less be a színfalak mögé – online tárlat

A Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia is szélesre tárja kapuit az érdeklődők előtt a Google kedden megnyílt legújabb online tárlatában.

Az online kiállítás segítségével bárki kiállhat a világot jelentő deszkákra, és a művészek szemével nézhet körül többek között a Carnegie Hall színpadán, és bepillanthat a Zeneakadémia vagy a Magyar Állami Operaház termeibe. A kiállításon – több előadásról készített 360 fokos videóban navigálva – a nézők a művészek mellé állhatnak és testközelből élvezhetik az előadásokat.

A Street View panorámagaléria segítségével bárki beleshet a függönyök mögé; többek között az is megnézhető, hogyan készülődnek például a Berlini Filharmonikus Zenekar művészei, de az Operaház mindennapjaiba vagy a Zeneakadémián folyó oktatásba is bepillanthatnak – áll az ismertetőben, amely szerint a virtuális túrán a nézők 6 új, magyarországi kiállítást járhatnak be.

Ezek során az érdeklődők betekinthetnek a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé: a próbatermektől a festőműtermen át egészen a parókakészítő műhelyig; közelebbről megismerhetik az Operaház örökös tagjait, és Lotz Károly nézőtéri freskójáról is többet megtudhatnak a kiállítás megtekintői.

A Zeneakadémia három tárlata az 1907-ben épült szecessziós palotát, a 2013-ban hároméves rekonstrukciót követően újranyitott koncertközpont zenei életét és a Liszt Ferenc által alapított zenei egyetemen folyó világszínvonalú oktatást mutatja be.

„A Google Kulturális Intézet több mint 900 szervezettel együttműködésben azon dolgozik, hogy a világ kulturális kincsei az internet segítségével mindenki számára hozzáférhetővé váljanak, és olyan eszközöket készítsenek a kulturális intézmények számára, melyek az általuk gondozott művészeti értékeket és örökségeket a falaikon kívül is hozzáférhetővé teszik” – olvasható a közleményben.

A most megnyitott kiállításhoz több mint húsz ország előadóművészeti intézményei több mint száz interaktív történetet hoztak létre, 8000 fotót, videót és dokumentumot osztottak meg online a Google-lel együttműködésben. A legújabb technológiai innovációk segítenek életre kelteni a legendás helyszínek hangulatát, és bárki számára átélhetővé teszik a színpadi élmény izgalmát.

Az új online kiállítás keddtől látható. Mindez bárki számára elérhető mobilon, tableten és számítógépen. A 360 fokos betekintést kínáló videók a YouTube-on elérhetőek.

A Google Kulturális Intézet 2011-es alapítása óta számos múzeummal, alapítvánnyal dolgozott együtt, köztük Magyarországon partnere a Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Holokauszt Emlékközpont, külföldön pedig sok más mellett a párizsi Musée d’Orsay vagy a londoni British Museum.

Jelenleg több mint 60 országból 900-nál is több partnerrel rendelkező tárlatában online összesen 6 millió műtárgy, fotó, videó, kézirat és művészeti, kulturális és történelmi dokumentum érhető el bárki számára megőrizve értékeiket a jövő generációjának.

Forrás: MTI, fotó: Aranymetszés

 

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum