KULTer.hu - Ők lettek a legjobb ifjúsági novellaírók
67297
post-template-default,single,single-post,postid-67297,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők lettek a legjobb ifjúsági novellaírók

Jelen! címmel ifjúsági novellapályázatot hirdetett a József Attila Kör és a Móra Könyvkiadó a BOOK24 online könyváruház támogatásával. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra 2015. december 16-án, 18 órától került sor a budapesti Jelen Bisztróban.

A tizennégy éven felüli kamaszoknak szánt harminckilenc beérkezett pályamunkából az előzsűri tagjai (Gaborják Ádám, irodalomtörténész, a JAK elnöke, valamint Dóka Péter és Dávid Ádám írók, a Móra Kiadó szerkesztői) tizenhárom szöveget választottak ki. A shortlist alkotói közül a zsűri elnöke, Tóth Krisztina, író, költő hatot emelt ki, akiket mind a négyen pontoztak. Így alakult ki a rendkívül szoros végeredmény.

jelen_palyazat_03

A 100.000 Ft-os fődíjat Nagy Ildikó Noémi érdemelte ki Önkontroll című, minimalista stílusban megírt novellájával, amely egy kamasz lány beilleszkedési nehézségeit meséli el megrázó erővel. Molnár T. Eszter lett a második helyezett egy Londonba szakadt csonka család egy napját bemutató Present, perfect című írásával, és a BOOK24 50.000 Ft értékű könyvutalványát nyerte meg. A harmadik helyért járó 20.000 Ft-os könyvutalványt pedig Falussy Móric kapta a budapesti fiatalok kallódását eredeti nyelvhasználattal felvillantó Állatmese című elbeszéléséért.

jelen_palyazat_04

A negyedik helyen Véssey Miklós végzett Nyakkendő című feszes szövegével, amely egy öngyilkosság körülményeit beszéli el másfél oldalban. Az ötödik Gáspár-Singer Anna lett, aki Strand című novellájában egy lány nudista strandon átélt kínos élményeit írja le személyes hangon. A hatodik helyezést pedig Majoros Nóra érte el Megállók című novellájával. Egy kamasz lány és idős rokona próbál szót érteni egymással, és a különös hangulatú látogatást a szerző szerethető humorral ábrázolja.

A shortlist további tagjai: Acsai Roland, Béres Tamás, Csepregi János, Garaczi Zoltán, Hanula Zsolt Péter, Magyar-Nagy Mariann és Sulyok Rozi.

jelen_palyazat_07

A többi pályamunka is a kiírásban felvetett kérdésekre kereste a választ: „Mit jelent számodra a jelen? Az iskolai névsorolvasást? Azt, ami itt és most történik veled? A kedvenc romkocsmádat? Vagy valami egészen mást?”

A zsűri szándéka szerint a 2016-os Könyvhétre antológia jelenik meg a legerősebbnek ítélt novellákból.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum