KULTer.hu - Old school és new school találkozása
64792
post-template-default,single,single-post,postid-64792,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Old school és new school találkozása

10+1 ígéretes zenekar a Cseh Tamás Programból

Az NKA Cseh Tamás Programjának célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit és külföldi népszerűsítését. A kezdeményezés 2014 tavaszán indult el, az első nyerteseket tavaly ősszel, míg a második kör támogatottjait idén októberben hirdették ki. Íme a KULTer.hu szubjektív listája a legígéretesebb bandákkal a központban!

BABEL

Ugyan a zenekar csak 2013-ban alakult, a fiúk már sok mindent letettek az asztalra. Az öt srácból álló zenekar többnyire indie rockot játszik, dalaik nagy része magyar nyelvű. Céltudatosan indultak el a siker felé, részt vettek a Nagy-szín-pad! nevű „tehetségmutató” versenyen, nyáron pedig számos fesztiválon is megfordultak. 2014-ben már készítettek egy cím nélküli lemezt, de az első stúdióalbumuk most szeptemberében jelent meg. A korongon hallható a nagy sikerű, Pásztor Annával készített közös szám is. Remek az irány, kíváncsian várjuk a banda további megmozdulásait.

FatalError

„Mi vagyunk a FatalError” – a mondat, amit egyre többször hallhatnak manapság. A hattagú fiúbanda ismerős lehet a füleknek, hiszen felléptek már a Fish!, az Intim Torna Illegál és az Alvin és a Mókusok előzenekaraként, valamint jó pár rangosabb fesztiválon is. Felfedezésük óta számos tehetségkutatón megfordultak, több első helyezést zsebeltek be. A FatalError rajongók audiovizuális kényeztetést is kaptak, hiszen az I love Suzuki nevű klipversenynek köszönhetően nemrég elkészíthették első profi klipjüket. Ezidáig három kislemezt dobtak ki, de a nagy dobásra sem kellett sokat várni, 2015 tavaszán megszületett első komplex albumuk is. Aki még nem tette, érdemes lecsekkolnia a bandát, hiszen megállíthatatlanul törnek előre.

Headbengs

A Headbengs már 2005 óta űzi az ipart, első koncertjüket több mint tíz éve adták. A Kisördög címet viselő kislemezükre öt évet kellett várni – megérte, hiszen ez az anyag tökéletesen visszaadja, hogy milyen is volt a zenekar akkoriban. Az Akarom, hogy érezd című számuk a Petőfi Rádió toplistájába került, aminek köszönhetően országos ismertséget szerzett a trió. Idén a Headbangs-es srácok is elindultak a Nagy-szín-pad! versenyen, ahol az elődöntőig meneteltek. „A kritikusok bekaphatják!” – nyilatkozta egyszer a rebellis csapat, amelynek kiforrott rock and roll taktusait hallva inkább egy őrült pogóhoz lenne kedvünk, mint becsmérléshez. Figyeljétek csak!

Kalef

Az alternatív rockot játszó Kalefet 2013-ban ismerhette meg a közönség. Nevük a hatvanas évek Széll Kálmán terének becézett változatát takarja, ami a szabadságéljenző fiatalok közkedvelt találkozási pontja volt akkoriban. Sokatmondó szövegek, kellemes dallamok jellemzik a két lányból és három fiúból álló, a Marcell és Fanó akusztik projektből megalakult csapat zenéjét. Ha eddig nem ismertétek őket, kezdjétek a barátkozást a Szállva Zárva című számukkal, amelyhez nemrég forgatott klipet a banda, múlthéten pedig debütált Kifogyott című daluk. Várjuk az új albumot!

Magidom

A térgeometriai fogalom nevét viselő, 2010-ben alakult öttagú együttes pop, rock, folk és alternatív vonalon mozog, koncertjeiken saját számaik mellett megzenésített versekkel is találkozhatunk. Két kislemezt készítettek eddig, 2014-ben pedig megjelent első albumuk. A Cseh Tamás Programnak köszönhetően jövő tavasszal érkezik az új korongjuk, úgyhogy Magidom fronton sincs megállás!

Margaret Island

A Margaret Islandet talán már be sem kell mutatnunk nektek: az akusztikus, folkos formáció igaz, még csak két éve bontogatja szárnyait, de több számukat is rendszeresen játssza a Petőfi Rádió, népszerűségi mutatójuk pedig egyre inkább felfelé ível. A 2014-es Hangfoglaló Magyarország tehetségkutató fődíját is bezsebelték, a Nagy-szín-pad!-on pedig az elődöntőig jutottak. Nemrég debütáltak nagylemezükkel, emellett több városban is megfordultak az őszi-téli klubszezon során, úgyhogy érdemes figyelgetni a koncertnaptárukat!

Nyilas Reni és Ők

Nyilas Reni szóló előadóként lett a magyar könnyűzenei szcéna része, és ebben az időben több debreceni zenekar előtt is fellépett. 2012-ben társult hozzá az „Ők”, vagyis egy komplett zenekar, hogy dalait hangszerelve is előadhassák. Reniék az évek során több alkalommal is meggyőzték a tehetségkutatók zsűrijét, és a Cseh Tamás Program ítészeivel sem akadt gondjuk. Az eklektikus pop-rockban utazó zenekarnak idén tavasszal jött ki a negyedik kislemeze, amelyet mi is melegen ajánlunk.

Uzipov

Kizárt, hogy a keményebb rockot kedvelők ne hallottak volna már az Uzipovról, amely lassan tizedik évét tapossa. Számos budapesti klub közönségét izzasztották már meg ez idő alatt, legutóbb pedig a 2015-ös Campus Fesztiválon pedig a nagyszínpadon kaptak lehetőséget a bizonyításra. Egy kislemezük és egy albumuk jelent meg, jelenleg új számokon dolgoznak. Az Uzipov a mainstream rap királyának és csapata, a Ganxsta Zolee és a Kartel előtt tisztelgett azzal, hogy a 20. jubileum alkalmából kiadott tribute lemezre elkészítették a Sötét oldal című Ganxsta-szám feldolgozását. Ha ütős „noizzrock”-ra vágysz, kattanj Uzipovékra!

VUK

Nem, ennek a VUK-nak egyáltalán nincs köze Dragay Attila vagy Fekete István rókás meséjéhez. Az alternatív vonalat erősítő és modern beatet hozó zenekar eképpen magyarázta a névválasztást: „VUK, azaz Volume Under Kontroll, mert hangosan próbáltunk”. A VUK négy testvérből áll, akik mindannyian énekelnek, emellett több lábon állnak/álltak, így nem csoda, ha az arcuk ismerős a Belmondo vagy a The Carbonfools zenekarokból. Most tavasszal jelent meg a Fekete című lemezük, majd egy klipjük is, nyáron pedig ott voltak az EFOTT-on is. Testvéri összetartás a zene erejével menő alternatív köntösben, kell ennél több?

Words Are Melodies

A szavakat varázsolja dallamokká a Words Are Melodies, amely elég különleges műfajt képvisel: a zenei alapokhoz ismert slammerek anyagait használják fel dalszövegként. Többek közt az is céljuk ezzel, hogy minél több emberhez eljusson a slam poetry műfaja. A szövegek mellett instrumentális téren is elég sokszínűek, nem áll tőlük távol a modern jazz és a pop sem. Két klipjük van, rövidesen pedig megjelenik új albumuk is, amit már tűkön ülve várunk.

Lóci Játszik

A Lóci játszik néven futó zenekar neve leginkább a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című film miatt csenghet ismerősen, de a KiMitTube netes tehetségkutatóban is feltűnt a duó, ahol igen kedvezően fogadták őket a zsűritagok. Egy egyszemélyes produkcióból duóvá avanzsált csapató később kinőtte kereteit, és egy komplett zenekarrá lépett elő. A dalok egytől egyig gitárhangsúlyosak, emellett fontos szerepük van a fúvósoknak és az átgondolt szövegeknek is. Nem csoda, hogy a Szociálisan érzékeny című dal bekerült az Irodalmi Jelen 2014-es listájába, amely a tíz legirodalmibb zenei szerzeményt méltatta. Nyugodt tónusok, hangulatos, többfókuszú dalok – ez vár minket, ha Lóci játszik.

Ismerjétek meg a többi zenekart és olvassatok az NKA Cseh Tamás Programjának aktualitásairól a pályázat weboldalán, ahol a fentebb bemutatott bandákon túl további szuper zenei törekvésekkel találkozhattok majd.

Bujdosó Beáta Zita

szerző: Bujdosó Beáta Zita
honlap e-mail
Bujdosó Beáta Zita 1994-ben született Debrecenben. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány szakán tanul. Tagja a Corvinus Hallgatói Médiaközpontnak, a Corvinus Offline magazin felelős szerkesztője. Az egyetemi lap mellett publikált már a Fesztiválok Városa oldalán és a Kreatív Online-on is.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum