KULTer.hu - Szemlézés és slamtelenség
67246
post-template-default,single,single-post,postid-67246,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szemlézés és slamtelenség

KULTerdő: #Amúgy, #Szépirodalmi Figyelő, #Open Mic

Saját jégcsarnokot, nyári fesztivált és toronyórát akartak, de az Open Mic után talán lentebb adtak, és beérték a debreceni Nagyerdei Víztoronnyal is. December 15-én a Nagyerdei H2O Galériában ezúttal a Szépirodalmi Figyelő tette tiszteletét, hogy bemutassák új, sorozat tematikájú lapszámukat.

Az esti programsorozat az Amúgy téli lapszámának bemutatójával vette kezdetét. A felolvasássá olvadt prezentáció alkalmával Lengyel Zsanett, Maklári Judit, Salamon Attila Mátyás és Rénes Balázs olvasták fel az online felületen megjelent verseiket, majd Somogyi Tibor, a lap állandó arca, humoros, társadalomkritikától sem mentes HősSlamjével készítette elő a hangulatot a közönség és a Szépirodalmi Figyelő (SZIF) gárdája, Pápay György főszerkesztő, Vass Norbert és Vincze Ferenc szerkesztők számára.

IMG_8802

Ezt követően Polgár Tóth Tamás, az Amúgy főszerkesztője és az este moderátora vette át a szót, s nyitotta meg a beszélgetést. Polgár Tóth főként a lap megalakulásának körülményeiről, a szemlézés folyamatáról, a tematika kiválasztásáról, az online felületről, az aktuális lapszámról és a jövőbeli tervekről faggatta a szerkesztőket. A kérdezettek elmondták, hogy a lap alapítói folyóiratok körül kialakult szekértábor-mentalitást meglovagolva hozták létre 2002-ben a SZIF-et, ami szemléző folyóiratként igyekszik áttekinteni egy széles spektrumot és képet adni az elmúlt két hónap legjelentősebbnek ítélt szövegeiről.

IMG_8831

Minden számba nyolc szépirodalmi szöveget választanak be – hat verset és két prózát –, miközben igyekeznek minél több lapot áttekinteni. Elmondásuk szerint bár korábban a szerkesztők leosztották egymás között a szemlézendő felületeket, ma ez már szabadabban működik. A szelekció szubjektív módon történik, ahogyan a lapszámok tematikájának kiötlése is, csupán arra figyelnek, hogy az adott témák az irodalom felől megszólaltathatóak legyenek. A legújabb, sorozat tematikájú szám például szintén kapcsolódik az irodalomhoz, hiszen a sorozatok korunk folytatásos nagyregényeinek is tekinthetőek.

IMG_8853

Persze, ahogyan minden jól működő rendszer, a lap is folyamatos átalakulásban van, 2012 óta a tematikus rovat áll a folyóirat középpontjában, és idén szintén egy újabb innovatív kísérletet tettek azzal, hogy immáron képregényeket is publikálnak minden számban. Ehhez a megújuláshoz tartozik az est folyamán szégyenlősnek bizonyult Korpa Tamás és a Fiatal Írok Szövetségével együttműködésben létrehozott SZIF Online is, amely nagyban eltér a lap print változatától, ugyanis míg a nyomtatásban megjelenő folyóirat szemléz, addig a SZIF Online elsőközléses felületként funkcionál, ez kedvez annak, hogy ne csak „serény múmiák”, de eddig még nem publikáló fiatalok is megmutathassák magukat.

Mint jól működő szerkesztőséghez illik, már a következő hat szám tematikáját is kitalálták, a közeljövőben stand up comedy, politika és irodalom, Amerika, Japán, punk, Balkán és videojátékok témakörben olvashatnak a SZIF-rajongók.

IMG_8874

A programsorozat végét a már hagyományossá vált Open Mic zárta Marczin I. Bence koordinálásával. A néhány „vers”, „slam” elhangzása után azonban senki sem akart repetát, még Marczin I. máskor oly hetyke bajsza is mintha lefelé görbült volna. A megfelelő lezárást ezúttal csak az egy emelettel fentebb kínálkozó italok adhatták meg a hallgatóságnak.

KULTerdő: #Amúgy, #Szépirodalmi Figyelő, #Open Mic, Nagyerdei Víztorony, H2O Galéria, Debrecen, 2015. december 15.

A fotókat Áfra János készítette.

Szilágyi Szilvia

szerző: Szilágyi Szilvia
honlap e-mail
Szilágyi Szilvia 1993-ban született Székelyhídon. Jelenleg a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskola hallgatója. Kritikái és tudósításai a KULTer.hu-n, a Szépirodalmi Figyelőn, a SZIFONline-on és a Szkholionban jelentek meg.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum