KULTer.hu - Megjelent A víz könyve
66411
post-template-default,single,single-post,postid-66411,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megjelent A víz könyve

Kiállításmegnyitóval egybekötve mutatták be Végh Attila költő-esszéíró A víz könyve című természetfotó-albumát kedden, a Magyar Írószövetség székházában.

Az Orpheusz Kiadó gondozásában megjelent kötet különlegessége, hogy a József Attila-díjas költőként és esszéistaként ismert szerző természetfotói a filozófiai esszéi és a novellái kíséretében jelentek meg. A kötetet Erős Kinga, kritikus, kiadóvezető mutatta be, aki elmondta: az angol és magyar nyelven is megjelent album a milánói világkiállításra készült, ott vehették először kézbe az érdeklődők.

A Magyar Írószövetség klubtermében a kötet húsz természetfotóját bemutató kiállítás látható. A tárlatot Szőcs Géza, költő, a magyar pavilon kormánybiztosa, miniszterelnöki főtanácsadó nyitotta meg. Mint fogalmazott, azt hogy milyen üzeneteket társított a szerző saját fotóihoz, mindenkinek külön-külön kell felfejtenie, de ezek különleges sűrűségűvé, spirituálisan vibrálóvá teszik a könyvet.

Elmondta: az expo egyik fő tematikája a bolygót fenyegető vízkatasztrófa volt, azzal a misszióval, hogy felhívják a figyelmet erre a fenyegető veszedelemre. Ehhez a küldetéshez járultak hozzá a kötet fotói és a két nyelven megjelent könyv, különleges formában.

Kiemelte: természetfotóban Magyarország a világ vezető erőinek egyike, rengeteg díjat nyernek a magyar természetfotósok, és ebben a mezőnyben állta meg a helyét az album.

Végh Attila szerint az album egy kísérlet: a víz jelenlétének igyekszik utánajárni a szellem és a természet birodalmában egyaránt. Mint az előszóban fogalmazott, a könyv amolyan fotóesszé, vizes élőhelyeken készült természetfotóihoz a szöveget vízzel kapcsolatos esszéiből, novelláiból és verseiből válogatta.

Elmondta: a fotózást még gimnazistaként kezdte, és akkoriban ornitológus, vadőr vagy erdész akart lenni, vadfotózással. Első versét pedig húszévesen írta.

Végh Attila elmondta: a kötet fotói az elmúlt két és fél évben születtek. Az egy hónapig látható kiállítás darabjait úgy válogatta ki, hogy metaforikusabb fotók, tájképek és akcióképek is helyet kapjanak a tárlaton.

Hozzátette: a kötet fotóit is két nagy részre osztja, a természetfotókra és az emelkedettebb művészfotókra. A fő szervező elvet a fotók adják, korábbi írásai közül válogatott a képek mellé.

Végh Attila további terveiről elmondta: ha készít még hasonló albumot, a magyar erdők biztosan megjelennek benne.

Forrás: MTI, fotó: Pixabay (a kép illusztráció)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. okt. >>
hkscpsv
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum