KULTer.hu - A magyar kultúra napja van
68961
post-template-default,single,single-post,postid-68961,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A magyar kultúra napja van

A magyar kultúra napja alkalmából számos ünnepséget és programot szerveztek országszerte. Láthatjuk Szendrey Júlia vállkendőjét a Nemzeti Múzeumban, a Cseh Tamás Program is megemlékezett (saját névadójáról is), több kiállítást tartanak, valamint díjakat adnak át. Január 22. a Himnusz születésnapja, ezért több tízezren szavalták közösen határokon belül és túl, a Nemzeti Dallal együtt.

Az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés központja idén Szarvas volt, de interneten keresztül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is csatlakoztak a rendezvényhez. A felhíváshoz 1028 iskola csatlakozott. A programot, hogy a közösségek együtt szavalják himnuszunkat, 2014. január 22-én indították útjára Jordán Tamás Kossuth-díjas színész-rendező szakmai irányítása mellett. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. A kezdeményezés ezen túl azt is célozza, hogy egyre több iskola építse ki saját iskolai márkacsatornáját, amelyet a diákok rendszeresen különböző művészeti témák feldolgozására, saját kreatív filmtartalmak létrehozására használnak.

mkn1

Petőfi Sándorhoz és feleségéhez kötődő legendák állnak a Magyar Nemzeti Múzeum magyar kultúra napjához kötődő programjainak középpontjában, így Szendrey Júlia eddig még sosem kiállított vállkendőjét is megtekinthetik a látogatók, mely egy eddig soha ki nem állított ereklye, amelyet Szendrey egyik barátnőjének ajándékozott.

mkn2

  • A magyar kutúra napja és Cseh Tamás születésnapja egybeesik, január 22-én mindkettőt ünnepeljük. A két éve indult Cseh Tamás Program névadója hiteles, önazonos, autonóm és őszinte példa a fiataloknak – mondta a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke pénteken a magyar kultúra napján tartott ünnepségen a Budapest Music Centerben.
  • Márton Áron erdélyi katolikus püspök életéről szóló kiállítás nyílt Pécsen csütörtökön, a magyar kultúra napja alkalmából.
  • Bánffy Miklós művészi pályaképét bemutató kiállítás nyílt ma a nagyváradi Vármúzeumban Illúzió és tükröződés címmel.
  • Kortárs kárpátaljai festők alkotásaiból nyílt kiállítás az ungvári magyar főkonzulátus szervezésében a Miskolci Galériában csütörtökön.
  • Átadták a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket. Kerek Attiláné együttesvezető, koreográfus, Szabó Tamás restaurátorművész és Szurdi Zsolt zenész, tanár kapta idén a Szeged Kultúrájáért díjat. Az elismeréseket csütörtökön adták át a Tisza-parti városban.
  • Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének eredeti kéziratát mutatják be a magyar kultúra napján Lentiben, a Városi Művelődési Központban.
  • Végül, de természetesen nem utolsó sorban az EMMI díjait is átadták!

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A nap megrendezésének ötlete Fasang Árpád zongoraművészhez köthető, aki 1985-ben vetette ezt fel. Végül a nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot és azóta rendre évente ünneplik meg ezt a napot.

Forrás: MTI, Wikipédia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum