KULTer.hu - A megújult Magvető Röhrig-kötettel nyit
68563
post-template-default,single,single-post,postid-68563,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A megújult Magvető Röhrig-kötettel nyit

Az idén 61 éves Magvető Kiadó számos változáson ment át az elmúlt időszakban, ebben az új formában Bereményi Géza mellett Centauri és a Saul fiából is ismert Röhrig Géza könyvei jelennek meg elsőként.

A magyar szépirodalom első számú kiadója új arculatot, új műszaki és művészeti vezetőt kapott. Utóbbi posztról Bezúr Györgyi távozott 2015 végén, így 54 évet tudva maga mögött a kiadónál; tanácsadóként továbbra is segédkezni fog. A Magvető új műszaki és művészeti vezetője idén januártól Pintér József könyvtervező, tipográfus, aki az elmúlt években a kiadó vezető könyvtervezője volt, számos munkája nyerte el a Szép Magyar Könyv Díjat.

A Magvető tavaly ősszel már Pintér József felügyelete mellett írt ki meghívásos pályázatot a kiadó vizuális arculatának megújítására. A pályázóknak a kiadó értékelvű, konzervatív könyvkiadási gyakorlatát és az új irodalmi jelenségekre való nyitottságát, a hazai és nemzetközi piacon betöltött magas presztízsét egyaránt kifejező arculatot kellett tervezniük. A pályázat győztese Farkas Anna többszörös Red Dot-díjas tervezőgrafikus lett. Az általa bemutatott arculat a kiadó régebben használt klasszikus „m” betűs logójának és a kizárólag a magyar ábécében megtalálható, a tipográfiában csak hungarumlautnak nevezett kettős ékezetnek ( ˝ ) játékos egybeolvadásán alapul, ezzel létrehozva egy új karaktert.

magvetokiado

 

A Magvető külföldön is képviseli szerzőinek többségét. A nemzetközi partnerek számára gyakran jelent egzotikus érdekességet a kiadó nevének helyesírása. A patinás névhez éppen ezért az idei évtől új szlogen is társul külföldön: „Magvető – Literature with a Hungarian accent”. Nincs ez másképp a magyar piacon sem, ahol a Magvető neve évtizedek óta egyet jelent az igazán karakteres kortárs szépirodalommal. Az első magvetős kötet, amely már az új arculattal jelenik meg, az idén hetvenéves Bereményi Géza verseinek gyűjteménye lesz, amelyet Centauri Jákob botja című új regénye és a Golden Globe-díjjal jutalmazott film, a Saul fia főszereplőjének, Röhrig Gézának a verseskötete követ majd.

Forrás: Magvető Kiadó, fotó: Facebook

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum