KULTer.hu - Alternatív emlékművek a holokausztról
69414
post-template-default,single,single-post,postid-69414,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Alternatív emlékművek a holokausztról

A január 27-i nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából kortárs művészek egy csoportja alternatív emlékművekkel dolgozta fel a holokauszt során történteket. A művészek munkái csak egy időre kerültek köztérre, az anyag online lesz teljes egészében látható.

A kortárs képzőművészeti kiállítás címe Enyészpontok, ami egy többértelmű kifejezés. Egyszerre a centrális perspektíva képszerkesztésének szakkifejezése és az elmúlás egyik szinonimája. Az Enyészpontok egyik legfőbb célja, hogy a galéria/múzeumtérből – és a szűk szakmai diskurzusból – kilépve mutassa be a magyar holokauszt-történet fontos, de kevésbé ismert budapesti helyszíneit, az egymástól távol eső, mégis összeköthető városi terek történeteit.

holokauszt4

A projekt előkészítése során majdnem húsz olyan helyszínt gyűjtöttek össze, ahol megrázó események történtek. Hat kortárs képzőművész vagy képzőművész csoport választott egyet-egyet az összegyűjtött történelmi események közül, hogy azok helyszínén készítsenek egy „alternatív emlékművet”. A művészek reflexiói csak időlegesen kerülnek a köztérbe, a művek dokumentációi a hozzájuk tartozó koncepciók leírásával, valamint a második világháború alatt az adott helyszínen történt események rövid, tényszerű összefoglalásával a kiállításnak valójában otthont adó online felületen jelennek meg.

holokauszt3

A művészek munkáin túl kulcsfontosságú a tizenévesek megszólítása. A Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában tartott programot két művész, Barna Orsolya és Pálinkás Bence tervezte meg és bonyolította le, ők a közoktatásban évek óta foglalkoznak a kortárs képzőművészet és építészet részvételre, együttműködésre épülő gyakorlatainak alkalmazásával. A művészetpedagógiai foglalkozások témája az emlékezet és emlékezetkultúra.

holokauszt1

A kiállításon az ő munkájukat láthatjuk: Balla Csönge, Borsos Lőrinc, Gróf Ferenc, Karas Dávid, Nem mi voltunk! Crew, Rudas Klára.

A Tumblr-oldalon történő publikálást követően Don Tamás, kurátor és a közreműködő művészek – Herzog Noémi (kritikus, szerkesztő), Kékesi Zoltán (esztéta), Szűcs Teri (kritikus, irodalomtörténész), Timár Katalin (kurátor, kommunikáció-kutató) – február 1-én egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatják be a kiállítást. A projekt kezdeményezője a Tom Lantos Intézet.

Köszöntőt mondanak: Bíró Anna-Mária, a Tom Lantos Intézet igazgatója, illetve Tom Lantos Lantos lányai, Katrina Lantos Swett és Annette Lantos Tillemann-Dick.

A kiállítás bemutatója: február 1. 19.00, Fiatal Képzőművészek Stúdiója, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Borító: Balla Csönge: ∞/Tumblr

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum