KULTer.hu - Debrecen más városokkal együtt ünnepel
68668
post-template-default,single,single-post,postid-68668,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Debrecen más városokkal együtt ünnepel

Tizenöt éve ünnepli együtt a magyar kultúra napját Nagyvárad és Berettyóújfalu, a két település idén először testvérvárosait, Debrecent és Margittát is bevonja az együttműködésbe – jelentették be a települések vezetői hétfőn sajtótájékoztatójukon Nagyváradon.

Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a számos rendezvény közül kiemelte az Együtt szaval a nemzet című programot, amelynek során Berettyóújfaluban mintegy kétezer, Nagyváradon pedig ötszáz diák szavalja egyszerre Kölcsey Himnuszát.

A nagyváradi várban szerdán megnyitják a Tégy jót Szacsvayval, légy jó mindhalálig! című rajzpályázatra érkezett mintegy 400 alkotást bemutató kiállítást, pénteken pedig gálaestet rendeznek a Szigligeti színházban.

Berettyóújfaluban számos kiállítás, rendhagyó irodalmi óra mellett táncházzal is köszöntik a magyar kultúra ünnepét.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere a 150 éves Csokonai Színház január 22-i ünnepi estjére, Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere a helyi Helios fotóklub kiállítására hívta fel a figyelmet.

A debreceni Déri múzeumban szerdán Pálfy Margit színművész Latinovits Zoltán emlékezete címmel mutatja be önálló estjét, a Méliusz Juhász Péter könyvtárban csütörtökön László Ákos debreceni grafikusművész, egykori „nagyváradi képíró” munkáiból nyitnak meg kiállítást.

A magyar kultúra napján, pénteken a 150 éves Csokonai Színházban Szentpéteri Csilla ünnepi koncertje mellett Színházi legenda és emlékezet címmel, a városhoz kötődő drámaírók műveiből mutatnak be szemelvényeket a színház művészei, s átadják a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait.

Komolay Szabolcs a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája az álmosdi hagyományokra és az országban egyetlen épen maradt Kölcsey-házra mint irodalmi emlékhelyre alapozva kidolgozott egy anyanyelvi programot, s ennek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, az álmosdi önkormányzattal közösen országos vetélkedősorozatot hirdetett, amihez csatlakozott Debrecen.

Az egyik vetélkedő elem a Kölcsey blogja elnevezést kapta: a kölcsey.hu-val üzenni kívántak a szervezők, hogy Kölcsey életműve nem csupán egy monumentális műemlék irodalmunkban, hanem egy élhető hagyomány, amely minden korban új tartalommal telítődik. Álmosd polgármesterének korábbi tájékoztatása szerint a honlapot már csaknem 130 ezren tekintették meg.

Forrás: MTI, fotó: Wikimédia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum