KULTer.hu - Gladiátorok, erotika… Világhírű Pompei-kiállítás nyílik
69434
post-template-default,single,single-post,postid-69434,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Gladiátorok, erotika… Világhírű Pompei-kiállítás nyílik

A Pompejiben előkerült leletek legjavát bemutató kiállítás nyílik nyáron a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

A közgyűjtemény több nagy volumenű, országos érdeklődésére számot tartó tárlatot szervezett az elmúlt években, mint a Dalí-, Csontváry-, Munkácsy- vagy a látogatócsúcsot hozó egyiptomi kiállítás; a Múzeumok Éjszakáján nyíló Pompeji kiállítás ezek sorába illeszkedik majd.

A szegediek és a városba érkező turisták fél éven keresztül olyan műtárgyakat, történeti ereklyéket láthatnak majd – döntően a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből –, melyeket korábban Közép-Európában még nem mutattak be. A tárlat országos népszerűsítését az önkormányzat 10 millió forinttal támogatja – közölte az alpolgármester.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a tárlat anyaga korábban csak a világ nagy múzeumaiban – köztük 2013-ban a British Museumban – volt csak látható. A szakember ezért is tartja a Szegeden folyó szakmai munka elismerésének, hogy magyar vidéki múzeumként egyenrangú partnerként tárgyalhattak nápolyi kollégáikkal.

A kétéves előkészítő munka után nyíló tárlatra 120 tárgy érkezik majd Nápolyból. Ezek kölcsönzését állami garanciavállalás teszi lehetővé. Ezt Szombathelyről, az Aquincumból és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött tárgyakkal egészítik ki, amely áttekintést ad az 1. századból származó, Magyarországon előkerült római leletekről – közölte a muzeológus.

A több mint százezer látogatót vonzó egyiptomi kiállításhoz hasonlóan három helyszínen várják majd az érdeklődőket. A Fekete házba a mindennapi életet bemutató tárgyak, valamint gladiátorokkal, erotikával kapcsolatos anyag kerül majd. A múzeum központi épületében a vendégek megismerhetik a fórumot, az előkelők életét, a kor építészetét, a Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérő kiállítás – tudatta az igazgató.

Forrás: MTI, borító: Wikimedia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

  • LP
    • 2020. Júl. 08. - 2020. Júl. 09.
    • Budapest

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum