KULTer.hu - Irányt szab a múlt
68931
post-template-default,single,single-post,postid-68931,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Irányt szab a múlt

A főváros egyik legaktuálisabb témájáról szólt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet 2016. január 20-i szimpóziuma a Várkert Bazár Cukrászdájában. A budapesti nagy kulturális beruházásokat, így a Budai Várnegyedben tervezett átalakításokat és a Liget Projekt terveit vitatta meg dr. Baán László, dr. Krähling János, L. Simon László és dr. Schneller István.

A Zsuppán András, a Heti Válasz publicistája moderálta beszélgetés elején L. Simon László az mondta: „Merjünk nagyot álmodni! Hozzuk rendbe emlékműveinket, tisztítsuk meg őket a múlt bűneitől és újítsuk fel a fővárost!” A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára rámutatott, hogy a kulturális negyedek kialakítása a város és a lakók érdeke, nem pedig felülről, őket megkerülve hozott kormányzati döntés.

Dr. Schneller István, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar Településépítészeti tanszékének egyetemi tanára, L. Simonnal szembehelyezkedve, a Hauszmann Bizottság munkája kapcsán érzett kételyeinek adott hangot. „Azokat az erőforrásokat, amiket ennek a két negyedeknek a kialakítására fordítanak, a belvárosban nagy területen szétterítve sokkal jobban lehetne hasznosítani” – fejtette ki a főváros egykori főépítésze, aki azt is sérelmezte, hogy a tervek annak ellenére fognak megvalósulni, hogy nem áll mögöttük teljes szakértői egyetértés. „A lényeg, hogy a szakma nagy része és a nyilvánosság mögöttünk álljon” – felelte erre L. Simon László. Az államtitkár véleménye szerint ideje véget vetni a rendszerváltozás óta tartó vitázásnak, és most már a munkát kell megkezdeni.

DSC_9286

Zsuppán András a zöldterületek beépítésére vonatkozó felvetése kapcsán dr. Baán László, a Liget Budapest projekttel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos részletesen kifejtette álláspontját. Szerinte ez a kérdés már régen eldőlt. „Nem a mostani vezetés, hanem a 150 évvel ezelőtti döntött arról, hogy a Városliget egy zöldövezetbe ágyazott intézményi terület lesz. A cirkusz, a műjégpálya, az állatkert, Vajdahunyad Vára a 19–20. század óta ott van a liget közepén.” – jelezte a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A Budai vár felújítása és átszervezése kapcsán dr. Krähling János szerint szintén a múlt szab irányt a tervek megvalósításában. „A helyreállításnál azt kell figyelembe venni, hogy ez a középkor nagyon fontos nemzeti emléke” – fejtette ki a Budapesti Műszaki Egyetem Építészettörténeti és Műemléki tanszékének tanszékvezetője. „Ez a két nagy beruházás együtt kiváló lehetőséget nyújt rá, hogy egy modern tengely mentén korszakonként mutassuk be Budapest és hazánk gazdag kultúrtörténeti és építészeti örökségét” – emelte ki az építészmérnök.

A kialakult élénk vita jelzi, hogy az egyetértés nem teljes a különböző oldalak képviselői között, és erre valószínűleg nincs is lehetőség. A fejlesztések azonban hamarosan megindulnak, és hazánk fővárosában két nagy modern, világszínvonalú kulturális negyedet alakítanak ki.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum