KULTer.hu - Megszűnik az NKA Igazgatósága?
68954
post-template-default,single,single-post,postid-68954,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megszűnik az NKA Igazgatósága?

Idén júliustól több mint 70 állami intézmény szűnik meg jogutóddal vagy jogutód nélkül, ezek között szerepel az ország kulturális életéért felelős intézet is. Mindez nem jelenti az adott feladat megszűnését, azonban így is várhatóak elbocsátások a hivataloknál – olvasható a VS.hu honlapján.

Tizenhárom állami intézmény fog jogutód nélkül megszűnni július 1-től, ezek között szerepel például a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és a Nemzeti Művelődési Intézet.

A jogutóddal megszűnő 70 háttérintézet nem egységesen a fenntartó minisztériumba fognak beleolvadni, hanem lesz, amelyik a Veritas Intézethez, valamennyi tárcához, az MNV Zrt.-hez, az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz kerülne majd. Amennyiben valóban megszűnne a Nemzeti Kulturális Alap igazgatósága, úgy az irányító minisztérium lenne a jogutódja nyár közepétől.

Mindez akkor valósul meg, ha a kormány valóban elfogadja a meglévő koncepciót.

A VS.hu megszerezte a megszüntetésre ítélt hivatalok listájának tervezetét, ezt a honlapjukon lehet elérni.

A lista összeállítására egyébként Lázár János miniszterelnökségi miniszter kapott megbízást a kormánytól, és már a napokban elindulnak a tárgyalások arról, hogy hogyan lehetne az intézményeket a tárcákba visszaolvasztani. Végső döntés februárban születik majd.

A hivatalok dolgozóit Lázár bürokratáknak nevezte. A döntés közel 50 ezer embert érint, így elbocsátások is várhatóak.

„Eredeti állapotukban csak kivételes esetben maradhatnak meg az intézmények. Ilyen például a rendőrség, a honvédség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).”

A Nemzeti Kulturális Alapot az 1993. évi XXIII. törvény hívta életre.

Forrás: VS.hu, fotó: NKA

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum