KULTer.hu - Ők kapják a Madách-díjakat
68926
post-template-default,single,single-post,postid-68926,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Ők kapják a Madách-díjakat

Madách Imrére emlékeznek pénteken Balassagyarmaton. A Nógrád megyei ünnepségen adják át a Madách-díjakat, idén György Attila írónak és Molnár Péter szobrászművésznek.

Az ember tragédiájának szerzője a Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született. A születésének évfordulója alkalmából rendezett Nógrád megyei ünnepségnek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet.

Péntek délután koszorúzást tartanak a Köztársaság téri Madách-szobornál, majd Palóc falvak és városok – avagy határmente napjainkban címmel konferenciát rendeznek a Vármegyeháza dísztermében. A könyvtárban a Balassagyarmat városának Horváth Endre-díjával kitüntetett Sáros Miklós képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

A központi Madách-ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke mond köszöntőt, és adja át a Madách-díjakat. Az író, költő halálának 100. évfordulójára alapított elismeréssel minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőket jutalmazzák.

A két idei kitüntetett György Attila József Attila-díjas író és Molnár Péter Kerényi Jenő- és Hermann Lipót-díjas szobrászművész.

A Csíkszeredában élő György Attila a Székelyföld című kulturális folyóirat alapítója és szerkesztője. Novellái, publicisztikái rendszeresen megjelennek romániai és magyarországi folyóiratokban.

A salgótarjáni Molnár Péter Budapesten végezte szobrászati tanulmányait, mestere volt Földi Péter és Kő Pál. Az alkotómunka mellett folyamatosan tanít, jelenleg a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára. Köztéri munkái közé tartozik a felsőpetényi Mindszenty József-emléktábla, a horpácsi Mikszáth Kálmán-portré vagy Förster Kálmán egész alakos kőplasztikája Salgótarjánban.

Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, a Mikszáth Kálmán Társaságnak, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek, és posztumusz odaítélték a díjat Lukács Margit színművésznek is.

Forrás: MTI, fotó: Facebook (György Attila)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum