KULTer.hu - Online elérhető Anne Frank naplója
67980
post-template-default,single,single-post,postid-67980,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Online elérhető Anne Frank naplója

Teljes hosszában elérhetővé tette eredeti nyelven Anne Frank naplóját Olivier Ertzscheid, a Nantes-i egyetem tanára az interneten, habár a jogi viták még nem zárultak le.

Péntek óta elérhető eredeti (holland) nyelven a német zsidó kislány naplója, aki 25 hónapig bujkált családjával Amszterdam belvárosában, miután Hitler hatalomra került Németországban, egészen addig míg egy ismeretlen személy fel nem jelentette őket. Először Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták a családot, ahonnan Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték tovább. 1945 március első heteiben, a tábor felszabadulása előtt néhány héttel mindketten tífuszban haltak meg. Anne édesanyja Auschwitzban lelte halálát. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérvén tudta meg, hogy felesége meghalt a koncentrációs táborban, később a Vöröskereszten keresztül kapott értesítést lányai haláláról.

Anne naplóját az egyik bújtatótól (Miep Gies) kapta meg. Miután elolvasta lánya személyes gondolatait, többek rábeszélésére 1947-ben adta ki, így lett Anne Frank naplója ismert és világhírű. Már több mint 70 nyelvre lefordították, színdarabot, filmet, operát írtak belőle. Az Otto által kiadott első napló nem tekinthető teljesnek (kivett belőle egyes részleteket, pl. amiben Anne a szüleit szidta, illetve még élő emberekről ír személyes információkat), de halála után (1980) a teljes kritikai kiadás látott napvilágot. (wiki)

Olivier Ertzscheid az elérhetővé tétellel kapcsolatban azzal védekezik, hogy január 1-jén lejárt az uniós jog szerinti védelmi idő, hiszen Anne Frank 70 évvel ezelőtt hunyt el. Szerinte egyébként sem lenne szabad korlátozni a szabad hozzáférést egy ilyen történelmi jelentőségű leletnél, ahol egy szemtanú leírásából tudhatják meg az emberek, hogy mi történt a második világháború idején.

A könyv szerzői jogait a baseli Anne Frank Alap birtokolja, melyet Anne édesapja hozott létre. Ők korábban azzal fenyegetőztek, hogy bíróság elé viszik, ha engedély nélkül közlik a szöveget. Azzal érvelnek, hogy ez egy posztumusz megjelent mű, aminek a védelmi ideje a megjelenéstől számított 50 év. De mivel a naplót csak 1986-ban adták ki teljes terjedelmében, így onnantól számít az idő. A bíróság ezt helyben hagyta.

Forrás: Eduline, fotó: Wikimedia

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum