KULTer.hu - 5 ok, amiért érdemes megnézni a japán Gendzsi kiállítást
69924
post-template-default,single,single-post,postid-69924,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

5 ok, amiért érdemes megnézni a japán Gendzsi kiállítást

Több ezren voltak eddig kíváncsiak a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum tavaly novemberében megnyílt ázsiai művészetet több évszázadra visszanyúlóan bemutató, s emellett kortárs magyar és japán alkotásokat is felvonultató kiállítására. A tárlat mintegy 200 műalkotást: festményt, fametszetet, lakktárgyat, kerámiát, fotográfiát mutat be. A Gendzsi herceg nyomában – Japán képen és írásban című kiállítás a hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével.

Többek között a következő okok miatt érdemes ellátogatni a kiállításra:

  1. A Gendzsi monogatari a japán kultúra egyik alapköve. Muraszakinak, a Heian-kori japán császári udvar egyik udvarhölgyének a 11. század elején írott műve, a világirodalom első nagy terjedelmű és egyik legjelentősebb regénye, amely 54 fejezetben jeleníti meg a herceg életének eseményeit, valamint a Heian-kor Japánjának udvari szokásvilágát, kultúráját, etikettjét.
  1. Páratlanul gazdag vizuális ábrázolások segítségével ismerhetjük meg a japán Don Juan történetét. Vizuális művészeti alkotások sora mutatja be Gendzsi herceget, aki intellektusa, kifinomult ízlése, modora, valamint földöntúli szépsége okán igazi életművész, a nők által körülrajongott, érzékeny férfiú.

japan2

  1. Teljes egészében megtekinthető a kiállítás központi műtárgya a 17. századi Gendzsi album, ami a japán gyűjtemény egyik legjelentősebb darabja. Ezenkívül a Múzeum számos tárgyat őriz még, mely a Gendzsi történetét dolgozza fel narratív, szimbolikus vagy paródiába hajló módon, a 17. század végétől napjainkig. A kiállítás célja, hogy bemutassa a regény folyamatos jelenlétét Japán kultúrájában, egyaránt hangsúlyozva a kép és a szöveg fontosságát.
  1. Hazai kortárs alkotókat is megihletett a Gendzsi-mítosza. Krasznahorkai László és Gaál Zoltán irodalmi-fotográfiai kettős hommage-zsal tiszteleg a világirodalom első klasszikus regényeként számon tartott mű előtt.
  1. Rengeteg színes programmal mélyíthetjük el tudásunkat Gendzsi világáról, a kifinomult Heian-kor udvari kultúráról, a japán szépségről.Meghívott előadók közreműködésével kultúr-, irodalom-, művészet- és fotótörténeti témájú sétáló tárlatvezetéseken, gyerekeknek és felnőtteknek szóló interaktív workshopokon vehetnek részt az érdeklődő látogatók. A költői vénával rendelkezők pedig értékes nyereményekért benevezhetnek vaka-írás játékunkra, melynek során a japán költészet egyik kedvelt ötsoros versformájának segítségével látogatóink a barackvirág szépségéről verselhetnek.

A kiállítás a KULTer programfüzetében.

japan1

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum