KULTer.hu - Crossover előadások az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon
70844
post-template-default,single,single-post,postid-70844,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Crossover előadások az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Műfaji határokat feszegető táncos és crossover produkciókat is kínál az április 8-án induló 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF).

„A 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál színes összművészeti műsorral várja az érdeklődőket: komolyzene, opera, jazz és könnyűzene, pop, világzene, tánc, színház és képzőművészeti program is része a kínálatnak. A fesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel, illetve a fesztivál tizenhét napja alatt számos ős- és magyarországi bemutató, valamint társintézményekkel szoros együttműködésben megvalósuló program is lesz” – olvasható a BTF honlapján.

Valami régi, valami új..

A tizenhét napos eseménysorozat egyik legizgalmasabb táncos produkciójának a fiatal kínai táncos-koreográfus, Vang Japin előadása ígérkezik. A The Moon Opera című produkció alapja Pi Fei-jü kínai író regénye, amely egy operaénekesnő tragikus sorsát meséli el, aki két évtizeddel a megalázó bukás után visszatér a színpadra a pekingi opera emblematikus művének főszerepében. A modern és a tradicionális tánc elemeit ötvöző előadás április 18-án és 19-én látható a Müpában.

Orosz balett

A több mint nyolcvan éves szentpétervári Mihajlovszkij Balett három részből álló előadással érkezik Budapestre. A produkciót az együttes művészeti vezetője és rezidens koreográfusa, a Nederlands Dans Theater egykori táncosa és későbbi koreográfusa, Nacho Duato álmodta meg Schubert, Debussy, Heitor Villa-Lobos és Wagner Tiso zenéjére. A tradicionális orosz tánckultúrát és az innovatív szemléletű mozgásművészetet vegyítő együttes előadása április 23-24-én érkezik a Müpa Fesztivál Színházába.

Klubtánc és koncertek

A Belgiumban élő és alkotó Ula Sickle már önmagában is a crossover műfaját képviseli: filmes alkotóként, installációművészként, de leginkább koreográfusként tartják számon. Szívesen dolgozik a kortárs tánctól eltérő hátterű művészekkel és vegyíti produkcióiban a képzőművészet, a kortárs zene vagy épp az építészet egyes elemeit. A Kinshasa Electric című darabban három kongói művésszel mutatja be a kinshasai klubok és koncertek legnépszerűbb táncait. Minden előadáson feltűnik egy helyi művész is vendégszereplőként, a DJ Baba Electronica néven ismert lemezlovas pedig élőben keveri a zenét. Budapesten április 15-én és 16-án a Trafóban vendégszerepel az egyedi performansz.

Finn fúzió

Az experimentális zene karizmatikus személyisége, a legendás finn harmonikavirtuóz, Kimmo Pohjonen és a Finn Nemzeti Balett csillaga, Minna Tervamaki 2013-ban mutatta be Bright Shadows című közös produkcióját. Az előadás, amely két erőteljes művészeti ág, a tánc és a zene tökéletes fúziója, világszerte lelkes fogadtatásban részesült. Április 23-án a Millenáris Teátrumban a magyar közönség is megtapasztalhatja a duó egyedi előadásmódját.

Földöntúli misztikum

A Space Fantasy egy intergalaktikus utazásra invitálja a nézőket április 21-én az Erkel Színházban. Az est első felében Godfrey Reggio 1982-es kultuszfilmjét, a Megboldogult bolygót álmodja színpadra Barta Dóra Philip Glass repetitív zenéjére. Földi Béla koreográfus szintén izgalmas anyaghoz, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című sci-fijéhez nyúlt, a mágikus-misztikus utazást a Solaris együttes eleve Bradbury történeteihez írt zenéje kíséri.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum