KULTer.hu - Könnyek a magyar film világpremierjén
70480
post-template-default,single,single-post,postid-70480,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Könnyek a magyar film világpremierjén

Nagy sikerrel megtartották Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmjének világbemutatóját szombat este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén.

A teltházas vetítés után sokan „könnyes szemmel jöttek oda hozzám”, és ismeretlenül is elkezdték mesélni gyermekkori traumáikat, mert „ismerősnek tekintettek engem, miután megnézték a filmet” – mondta az anya-gyerek kapcsolattal foglalkozó alkotás rendezője.

„Hátborzongató, hogy traumák össze is tudnak kötni embereket, nemcsak szétválasztani” – tette hozzá Fliegauf Bence.

liliomosveny_3

Kiemelte, hogy nem erre a fogadtatásra számított, mert úgy érezte, hogy a Liliom ösvény nehéz és erős rétegezettségű szerzői film, amely „vagy bejön valakinek, vagy nem.”

A premier tapasztalata alapján azonban úgy tűnik, hogy a film „kommunikál a nézővel”, és akit elér, azt „nagyon mélyen” meg is érinti – mondta a rendező, aki Csak a szél című alkotásával 2012-ben elnyerte a Berlinale nemzetközi nagyjátékfilmes zsűrijének nagydíját.

A Liliom ösvény nem a nagyjátékfilmes mezőnyben, hanem a formabontó, kísérleti filmalkotások világszerte egyik legfontosabb platformján, a Berlinale Forum nevű szekciójában szerepel, ahol korábban Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című filmjeit is bemutatták.

liliomosveny_4

Muhi András Pires koproducer elmondta, hogy a Liliom ösvény a nagy sikerű premier alapján „megtalálta a helyét” a Forum szekcióban. A filmnek nemzetközi forgalmazót is találtak a Berlinalén, a Film Boutique nevű német céget, és igen sok fesztiválmeghívást kaptak.

„Ennyi helyre nem is tudjuk elküldeni a filmet, válogatnunk kell majd” – mondta Muhi András Pires.

Magyarországon áprilisban mutatják be a Liliom ösvényt, Fliegauf Bence új alkotása a budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje lesz.

A film főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható. A Duna holtágán és a budai hegyekben forgatott alkotás operatőre Lovasi Zoltán, akivel Fliegauf Bence első mozifilmje, a 2003-ban készült Rengeteg óta alkot együtt rendszeresen. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Fraktál Film gyártásában készült munka producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika.

A Magyar Nemzeti Filmalap ismertetője szerint a Liliom ösvény története egy anyáról és fiáról szól, akik „lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket.”

Forrás: MTI, borító: Liliom ösvény részlet

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum