KULTer.hu - Magyar faluban a magyar falu irodalmáról
71044
post-template-default,single,single-post,postid-71044,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar faluban a magyar falu irodalmáról

Miért foglalkoztatja a kortárs irodalmat a magyar falu témája? Az elmúlt évek irodalmi faluábrázolásaiban a falu gyakran a rejtély, a kiismerhetetlen, a dráma, az emlékezet, az átmenet helye. Anyaországi és határon túli szépírók, irodalomtörténészek, fiatal kutatók és egyetemi hallgatók szépirodalmi falu-szövegekről tartanak konferenciát Szögligeten a Fiatal Írók Szövetsége rendezésében 2016. március 3. és 5. között.

A háromnapos konferencia programja sok műfajú. Filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés Szabó Szonja Ammen című filmjéről, Oravecz Imre és Kulcsár-Szabó Zoltán beszélgetése, Bubenkó Gábor előadása Szögligetről, Pista bácsi tájházának megtekintése az Ófaluban, irodalomtörténészek és kultúratudósok plenáris és szakelőadásai.

magyarfalu

Az előadások a rendezőknek ahhoz a felismeréséhez kapcsolódnak, hogy a kortárs irodalom (Bodor Ádám, Oravecz Imre, Borbély Szilárd, Závada Pál, Tolnai Ottó, Grecsó Krisztián, Háy János, Bencsik Orsolya, Aaron Blumm) bizonyos nyelvi és azonosulási problémák megnyilvánításához, elbeszéléséhez a falut választja alapszcénaként. Az előadók az elmúlt két évszázad faluábrázolási hagyományaival szembesítik a kortárs irodalmi falureprezentációkat Jókai Mórtól Móricz Zsigmondon át Ratkó Józsefig, Tar Sándorig.

Ebben az összehasonlító távlatban változatos témák kerülnek középpontba: a közösségformálás és kirekesztés, az idegenség és otthonosság, a menekülés és hazatérés, a szeretetlenség világa; a faluban gyűjtött életanyag irodalmi feldolgozása, nem-fikciós szövegek fikcióssá változása emlékezet és írás terében. Az intermediális reprezentáció, a viselet- és divattörténet, az egzotizálás, a vidéki nosztalgia és a hétköznapi valóság kettőssége. A sztereotípiákból ismert puszta irodalmi jelölővé válása, amely az emberi kultúra, a gazdálkodó város és falu hiányára mutat rá. A romantikus falukép és a „móriczi hagyomány” újraírása a kortárs irodalom paraszt-, falu- és betyárregényeiben. A fővárosból a perifériák felé tartó költői út ritkasága. A „világfalu” képzete, az ex-Jugoszláv Adria falusi/urbánus köztes terei, a kisebbségi sorsközösség allegóriájává váló faluelbeszélés.

A FISZ a tanácskozást izgalmas határhelyzetű településen rendezi meg, távol a fővárostól. Szögliget kis falu Északkelet-Magyarországon, inspiratív környezet: találkozik itt a természeti szép és az épített kultúra, a történelmi múlt gazdagsága és a jelen számos önszervező, civil törekevése. A falu kulturálisan, nyelvileg, etnikailag rétegzett hagyományszerkezete előadás témája is lesz, de a résztvevők közvetlenül is megtapasztalhatják azt Pista bácsi tájházában.

Részletes programleírás a KULTer.hu-n

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum