KULTer.hu - Magyar különdíjas a zágrábi dokumentumfilm-fesztiválon
71168
post-template-default,single,single-post,postid-71168,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar különdíjas a zágrábi dokumentumfilm-fesztiválon

A ZagrebDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon különdíjat kapott a magyar Reményvasút című egész estés dokumentumfilm. Nemzetközi kategóriában Nagy pecsét-díjat nyert a kínai Költő üzleti úton című alkotás, regionális kategóriában pedig ugyanezt a díjat a „4.7″ című horvát dokumentumfilm kapta meg – olvasható a fesztivál honlapján.

A régióból érkező különdíjas filmet Trencsényi Klára rendezte. Első egész estés dokumentumfilmje, a Reményvasút a felszínen a budapesti Gyermekvasútról szól, ám valójában egy szívbemarkoló drámát ábrázol az ott dolgozó, hátrányos helyzetű fiatalokról.

A különdíjért járó elismerést Trencsényi Klára rendező és Ugrin Julianna producer vette át Zágrábban szombaton este.

Nemzetközi kategóriában Ju Anqi rendezésében a kínai Költő üzleti úton című alkotás vitte el a Nagy pecsét-díjat. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film saját igényes formájában merész, vizuálisan eredeti és lenyűgöző, továbbá nagyon eredeti művészi elképzelés, amely az utóbbi évtizedek kísérletezései után, kiszélesítette a dokumentumfilmről kialakult eddigi elképzelést.

A 4.7″ című horvát dokumentumfilm regionális kategóriában kapta meg Nagy pecsét-díjat. Duro Gavran filmje lenyűgöző bemutatása egy volt alkoholista küzdelmeinek a gyógyulás felé vezető úton.

A 12. nemzetközi fesztiválon, amely a dokumentumfilmesek legnagyobb délkelet-európai rendezvénye, 51 alkotás indult a ZagrebDox díjaiért, közülük 24 külföldi, 27 a régióból érkezett. Összesen 160 alkotást mutattak be a világ minden tájáról.

Nenad Puhovski, a fesztivál igazgatója elégedetten nyilatkozott az idei felhozatalról, amely – mint fogalmazott – sokkal színvonalasabb volt, mint a tavalyi. Szerinte kiemelkedően jó minőségű, témákban és megközelítésekben gazdag filmek vettek részt a seregszemlén, a szűri pedig valóban értékelte az eredetiséget, a művészetet és a kreativitást. A hagyományokhoz híven vasárnap a Best of Fest keretén belül az összes olyan filmet levetítik, amely díjban részesült.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum