KULTer.hu - Magyar szobrász alkotását avatják fel Rómában
70317
post-template-default,single,single-post,postid-70317,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar szobrász alkotását avatják fel Rómában

Németh Pál szobrászművész szabadtéri alkotását avatják fel szerdán Rómában az Emlékezés Múzeuma udvarán.

A híd vajúdása (Gestazione della ponte) című szobor két méter magas terrakotta- és bronzalkotás. „A szobor úgynevezett bezárt állapotában egy falat látunk, amelyet bronzelemek törnek át a születést idézve. Kívülről azonban látszik, hogy a bronzelemek hidat formálnak, amelyek további hidakhoz kötődnek” – mondta el Németh Pál.

A második világháborús fogságból és internálásból visszatértek és családtagjaik olaszországi egyesülete (ANRP) által fenntartott Emlékezés Múzeumának célja az emlékezet őrzése mellett az emberi jogok védelme művészeti alkotások erején keresztül. Ezt szolgálják a múzeum udvarán kiállított művek. Németh Pált az ANRP kérte fel, hogy szobrot tervezzen a múzeum számára, témaként a hidakat és a falakat jelölték meg.

A szoboravatót konferencia követi az olasz és magyar művészet társadalmi szerepéről.

Németh Pál szobrászművész a pécsi tudományegyetem docense, a Római Magyar Akadémia (RMA) galériájának kurátora. A Fondéria Művészeti Egyesület elnöke: a Fondéria művészei 2010-ben Amerigo Tot Olaszországban élt magyar szobrásznak dedikáltak köztéri plasztikát Rómában. Németh Pál magyarországi köztéri szobrai Csornán, Szombathelyen, Pécsen és Budapesten láthatók.

Forrás: MTI/ANRP, fotó: Fondéria ME

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum