KULTer.hu - Nemzetközi díjat nyert a Milyen madár című gyermekverskötet
70944
post-template-default,single,single-post,postid-70944,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nemzetközi díjat nyert a Milyen madár című gyermekverskötet

A zentai születésű, ám Magyarországon élő költő, Kollár Árpád Milyen madár című verseskötetéért 2015-ben elnyerte a legjobb gyerekkönyvírónak járó díjat. A Csimota Könyvkiadó által publikált kötet felkerült a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) a dicsőséglistájára, így bekerült a világ legjobbjai közé – olvasható a Magyar Szó oldalán.

A magyar íróknak, költőknek nincs könnyű dolguk, ha külföldön szeretnék népszerűsíteni műveiket, hiszen fordítói munka szükséges a folyamathoz, és megfelelő kiadót is kell találniuk. A gyerekversek esetében különösen nehézségnek számít a más országbeli célközönség elérése, hiszen ezeknek a műveknek a fordításával foglalkoznak a legkevésbé. A magyar viszonyoktól eltérően számos olyan ország van, ahol kortárs gyerekversekkel, kötetekkel már nem is nagyon lehet találkozni – többek között ezekről is beszélt Kollár Árpád a Magyar Szónak, s kifejezte örömét, hogy a világ legjobb gyerekkönyvei közé kerülhetett egy verseskötet, ami ráadásul az ő alkotása.

Az IBBY a világ országainak azon kiadóit, szerzőit, szerkesztőit, fordítóit és kritikusait gyűjti maga köré, akik a gyermekkönyvekkel foglalkoznak, és két évente állítja össze a legjobb alkotások listáját. A szervezet idén Új-Zélandon rendezi meg az átadóját, így még nem biztos, hogy a magyar költőnek sikerül eljutnia rá.

milyenmadar

A Milyen madár című művet részben vagy egészben már lefordították angolra, franciára, bolgárra, lengyelre és oroszra, valamint alakulófélben van a szerb nyelvű változata is – Kollár Árpád hozzátette, hogy reménykedik abban, hogy a díj talán segíthet ezek kiadásában is.

A költő egyébként nemrég fejezte be A Völgy, írta Tárkony című mesekönyvének az írását, ami a Csimota Kiadó gondozásában fog megjelenni a Könyvhétre. A műnek – csak úgy mint a most díjat nyert alkotásnak – Nagy Norbert jegyzi az illusztrációit. A humoros mesekönyv készítésével párhuzamosan a felnőtt verseit tartalmazó kötet több mint felével is elkészült, valamint elkezdte Tolnai Ottó lírájával foglalkozó disszertációjának megírását is. Mindezen kívül készül egy vidám vajdasági bestiárium is, amelyben ír Matuska Szilveszterről, a biatorbágyi rémről, a Michelangelo Pietáját szétverő Tóth Lászlóról és Dr. Mezey Györgyről is, aki a magyar foci széthullasztásában el nem évülő érdemeket szerzett.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum