KULTer.hu - Plácido Domingo: az opera örökké élni fog
70106
post-template-default,single,single-post,postid-70106,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Plácido Domingo: az opera örökké élni fog

Plácido Domingo szerint bár az opera műfajának nagy versennyel kell szembenéznie, örökké élni fog, halhatatlan. A világhírű spanyol énekes, aki szombaton lép fel a Magyar Állami Operaház Shakespeare-estélyén, a magyar sajtó kérdéseire a péntek esti próba után tartott sajtóbeszélgetésen válaszolt az Operaházban.

Plácido Domingo úgy vélte: az operának óriási versennyel – új filmek, musicalek – szemben kell helytállnia, ennek ellenére, ha nagyon jól csinálják, akkor egyre nagyobb közönséget lehet vele meghódítani. Kifejtette azt is, hogy ma nehezebb örömet szerezni az embereknek, mert a közönség többet akar; az énekeseknek egyúttal nagyszerű színészeknek is kell lenniük, és teljesen bele kell magukat adni az előadásba.

„Hiszek a folytatásban, abban, hogy az opera halhatatlan. Garantálom: örökké élni fog” – hangoztatta. Plácido Domingo elmondta: nagyon boldog, hogy visszatérhet Magyarországra, akárhányszor jön, mindig egyre szebbnek látja Budapestet.

domingo_1

Felidézte, hogy az Erkel Színházban a Toscában és az Aidában is fellépett már, de az Operaházban most először énekel. Mesélt arról is, hogy Formula 1-rajongóként is járt már Magyarországon három alkalommal, de az is előfordult, hogy egyszerű turistaként érkezett.

A kérdésre, milyen érzés élő legendának lenni, szellemesen úgy riposztolt: „nos, sokkal jobb élőnek lenni”. Plácido Domingo január 21-én ünnepelte 75. születésnapját, de mint mondta, inkább úgy gondol életkorára, mintha háromszor 25 éves lenne.

Kifejtette azt is, mennyire fontosnak tartja, hogy az ember tudjon együtt élni a gyerekei, sőt az unokái generációjával is, „ezzel az őrült nemzedékkel, az összes új technológiai eszközzel”. Hozzátette: nagy privilégiumnak érzi, hogy képes örömet szerezni az embereknek.

placidodomingo_1

„Az évek múlnak, de nem akarod elhagyni a színpadot” – fogalmazott. A Shakespeare-estély kapcsán elmondta: Shakespeare-t óriási írónak tartja, akinek máig élők a művei, és aki számos komponistát, kiemelten Verdit is operák írására inspirálta.

„Shakespeare és Verdi kombinációja csodálatos” – vallotta. Domingo, aki legutóbb 29 éve lépett fel Magyarországon színházi környezetben, a Shakespeare-estélyen az operaáriák mellett többek között spanyol zarzuelát is énekel majd.

„Úgy gondolom, hogy ez a műsor mindenkinek kínál valamit, egyúttal lefedi azt a sokféle zenét, amelyet hosszú pályám során előadtam.”

Forrás: MTI, fotó: Máthé Zoltán/MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum