KULTer.hu - Shakespeare-i románc egy magyar kisfaluban
70322
post-template-default,single,single-post,postid-70322,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Shakespeare-i románc egy magyar kisfaluban

Mi történik, ha a tündérmesét felülírja a kis magyar valóság? Ha kiforgatjuk sarkaiból Shakespeare egyik legismertebb művét, a Szentivánéji álmot, a történetet kiragadjuk a fantáziavilágból és áthelyezzük egy Borsod megyei faluba? A Terminál Workhouse február 17-én mutatja be Szentandrásnapi mámor című „zenés vígnépszínműveletét” a Sanyi és Aranka Színházban.

Shakespeare Szentivánéji álma a színháztörténet egyik leggyakrabban játszott vígjátéka, amiben lehengerlő módon keverednek a társadalmi függőségek az ösztönvilággal, a népszokások tündéries világa a városi miliővel, az „elitosztály” a munkás réteggel, a misztikum a valósággal, mindez pedig egy szappanoperát megszégyenítő szerelmi kavarodásba ágyazva.

zelleiboglarka

A nemrégiben alakult, független színházi alkotókból álló Terminál Workhouse ennek a rendkívül sokrétű, éppen ezért újabb és újabb megfejtésekre szoruló darabnak a parafrázisát mutatja be egy magyar falusi környezetbe ágyazva. A varázsvilágot elfogadva evidensnek veszünk teljesen indokolatlan dolgokat. Az előadás a tündérek lakta erdőt falusi kocsmára, Puck varázsnedűjét pedig egy jófajta kisüsti pálinkára cseréli, aminek hatására feltárulhatnak a szerelmi kavarodás lelki okai.

Makkoshotyka polgármesterének egyetlen lánya holnap, Szent András napján tartja esküvőjét a falu volt TSZ-elnökének fiával. Az egész község lázasan készül, ám – ahogy az már lenni szokott – a dolgok nem mennek simán. Az esküvő előtti éjjelen a falu új kocsmárosa és az ősi családi recept alapján készült pálinka jól megkavarja a szerelmesek életét. Előbukkannak a legféltettebb titkok, meg a sámándob, meg a 800 éves tiszta vérvonalú disznó, meg a kisgömböc és minden szál összegabalyodik.

zelleiboglarka_2

A fiatalok állandó vívódása – hátrahagyni mindent, a megszokottat, a hagyományokat, és új életet kezdeni valahol külföldön; a kelet-magyarországi helyzetkép személyes tragédiái, amelyeket így vagy úgy, de jól ismerünk mindannyian: komolynak tűnő témák, melyek átjárják sokunk mindennapjait. Mindezt azonban nem búbánattal, sokkal inkább humorral, iróniával, rengeteg nevetéssel, kiváló magyar muzsikával és sírva vigadással teszi igazán élvezhetővé, érthetővé és elgondolkodtatóvá az előadás.

A Manna Kulturális Egyesülettel közösen létrehozott produkciót a Terminál Workhouse február 17-én, szerdán 19.00-kor mutatja be a Sanyi és Aranka Színházban.

Játsszák: Bakonyi Alexa / Kálóczi Orsolya, Gerlits Réka, Géczi Zoltán, Molnár Gusztáv
Zene: Pagonyi András
Zenél: Simon Attila
Jelmez: Tóth Hajni
Produkciós vezető: Gáspár Anna

A szövegkönyvet Shakespeare Szentivánéji álom cselekménye és a színészek improvizációja alapján írta: Dancsecs Ildikó

Fotó: Zellei Boglárka

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum