KULTer.hu - Szent Márton szerepelt volna videoklipekben?
71085
post-template-default,single,single-post,postid-71085,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Szent Márton szerepelt volna videoklipekben?

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet február 25-ei rendezvényén a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban a résztvevők Szent Márton példamutatásáról, életszentségéről beszélgettek, és a hallgatóság a katonából lett püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett Szent Márton emlékév sokszínű eseményeibe, terveibe is bepillantást nyerhetett.

Szent Márton alakját Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Dr. Szávai Tamás, Szent Márton-kutató és Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője mutatta be a közönségnek, Vass Norbert, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet tudományos munkatársának moderálása mellett.

orokseg

Dr. Szávai Tamás arról beszélt, hogy a katolikus egyház kultúrtörténetében kiemelkedően fontos szent személyisége a kezdetektől jelen van hazánk hagyományaiban is. „Szent István király a keresztény Magyarország megalapításakor is kiemelte Szent Mártont, és a királyság egyik védőszentjévé tette őt” – fejtette ki a kutató.

Dr. Kemecsi Lajos számára Szent Márton érdekessége a források alapján feltételezhető nyílt személyiségében rejlik. Szerinte, ha lett volna internet meg videoklipek abban az időben, akkor Szent Márton biztosan benne lett volna ezekben. „Az egyik legismertebb tette, a köpeny kettévágása, de a jól megfogható, erős és egyértelmű üzenetek mind a kereszténység fontos szentjévé teszik őt” – fogalmazott a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

feskoszentmarton

A szent szülőhelyén, Szombathelyen létrehozott Szent Márton Programiroda nagy gonddal koordinálja az emlékév programjait. Szommer Ildikó kitűnő lehetőséget lát az egyház által is támogatott eseménysorozatban. „Márton élettörténetéből kibontható üzenetek felhasználásával a fiatalok felé fordulunk számos programmal, igyekszünk nekik minél érzékletesebben bemutatni Szent Mártont, így közelebb hozva őket a püspökhöz” – mondta a programiroda vezetője. Ennek jegyében fotókiállítás, diákkarnevál, futóverseny és kerékpártúra is lesz a programok között.

A jól kutatható élettörténet alapján egy színes egyéniség képe bontakozik ki Szent Márton kapcsán. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői mind vallják, hogy alig kell keresni, és mindenki tud magában találni valamilyen kötődést Tours püspökéhez. A Szent Márton-emlékév pedig számos lehetőséget kínál mindenki számára ezek megtalálásában.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. nov. >>
hkscpsv
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum