KULTer.hu - A Szfinx egy koncertre újra összeáll
72509
post-template-default,single,single-post,postid-72509,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A Szfinx egy koncertre újra összeáll

A debreceni Szfinx rockzenekar a kilencvenes években volt pályája csúcsán, majd ’99-es megszűnése után tagjai szétszóródtak. A metál együttes egyszeri koncertet ad március 26-án a Roncsbárban, ahol a legnagyobb slágereik, valamint a tagok kedvenc dalainak feldolgozásai fognak elhangozni.

A Szfinx zenekar dupla CD-s antológiája március 28-án jelenik meg Vad játszma / Húzd! címmel a Hammer Records gondozásában, de a két nappal korábbi koncertjükön a Roncsbárban már beszerezhetőek. A javarészt archív felvételeket tartalmazó dupla lemez teljes egészében tartalmazza a Vad játszma (1993) és a Húzd! (1995) albumok összes dalát, melyek korábban csak kazettán voltak elérhetőek, valamint bőséges bónuszanyagot is összeválogattak rá. A Szfinx-dalok mostantól a digitális zeneáruházakban (Deezer, GooglePlay, iTunes, Spotify stb.) is hivatalos terjesztésre kerülnek.

„A Szfinx 1987-ben alakult két, főként Debrecenben népszerű zenekar, a Múzeum és a Rockverzió tagjainak fúziójából. Első két koncertjükön, a Lord együttes előzenekaraként léptek fel. Középdöntőig jutottak a Csillag Születik versenyen, a balatoni Pop Gála ’90-en elnyerték a Rajt Díjat. A Tokaji Rocktáborban ’91-ben és ’92-ben szinte minden díjat elhoztak. Stílusukat nem könnyű behatárolni, leginkább dallamos rockzenének, „amerikai ízű metálnak” lehetne nevezni, melyben kiemelkedő szerep jut a többszólamú vokálnak.

1990-ben rögzített, belső használatra szánt demófelvételeik után, első, hivatalosan is terjesztett demójuk, a „R’n’R Crew” ’91-ben jelent meg, ami a Metal Hammer Hungarica magazin pozitív kritikájának köszönhetően országosan is ismertté tette a zenekart.

szfinxplakat

Ezt követte első albumuk, a Vad játszma 1993 októberében. Majd 1995-ben készült el a második, sokkal zúzósabb Húzd! című albumuk. Közben többször is végigturnézták az országot.

A ‘90-es évek második felében a grunge és a hardcore stílusok feltűnése és elterjedése átrendezte a hazai rockzenei palettát, ez vezetett végül a Szfinx 1999-es feloszlásához. A banda tagjai közül ketten, Kori és Günter, az újjáalakuló P. Box tagjai lettek.”

Szfinx-tagok: Koroknai „Kori” Árpád (ének), Sándor „Günter” József (gitár), Ecsedi „USA” János (gitár), Monok „Czeth” Tamás (basszusgitár), Martinovics „Pumukli” Ferenc (billentyű), Volosinovszky „Cini” János (dob)

Esemény a Facebookon

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum